Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Φοροεπιδρομή 2,3 δισ. ευρώ-Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή

ΕΦΚΑ

«Κόλαση» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καθώς πρέπει να πληρώσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας ταυτόχρονα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής έως και 5 διαφορετικών φόρων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους ενώ ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα-βαρόμετρο καθώς οι εισπράξεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πού θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα έως την ερχόμενη Παρασκευή υποχρεούνται να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν σε βάρος τους με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ταυτόχρονα την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους. Το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων αυτών υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις αυτές θα κρίνει και την τύχη του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, το εάν δηλαδή θα σημειωθεί υστέρηση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, οπότε και θα καταστεί αναπόφευκτη η ενεργοποίηση του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόφτη», ή εάν θα καταγραφεί υπέρβαση του στόχου αυτού, ώστε να αποδοθεί «κοινωνικό μέρισμα» σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου:

Εφιάλτης με φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελείας και ΕΝΦΙΑ

Μέσω κάρτας

Τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους εφάπαξ με χρέωση της πιστωτικής κάρτας και εν συνεχεία με αποπληρωμή του χρεωθέντος ποσού έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις παρέχουν εξάλλου στους φορολογούμενους οι τράπεζες. Οσοι θέλουν να επιλέξουν αυτό τον τρόπο αποπληρωμής αλλά δεν έχουν πιστωτικές κάρτες θα πρέπει να προσέλθουν στα υποκαταστήματα των τραπεζών και να υποβάλουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν, όπως αντίγραφα της φετινής φορολογικής δήλωσης και των εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να τους εκδοθούν οι κάρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμη παρέμβαση του Φωκίωνα Καραβία: Όχι στην 4η ανακεφαλαιοποίηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Οικονομικών: Αλλάζουν τους φόρους. Τι να περιμένουμε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εφορία: Πώς κρατάει ομήρους τους φορολογούμενους που βρίσκονται στις λίστες