Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Το μυστικό του Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean και γιατί τον εκθειάζει το αφεντικό της AerCAP

Ευτύχης Βασιλάκης

Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Air

Η AerCap είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη εταιρία leasing αεροσκαφών. Είναι μια κολοσσιαία Ολλανδική εταιρία  (εισηγμένη στο NYSE) με έδρα την Ιρλανδία. Το αφεντικό της ο Thomas Kerry είναι από τους καλύτερους φίλους του επικεφαλής της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη. Και όχι χωρίς λόγο. Η Aegean είναι από τους καλύτερους πελάτες της πολυεθνικής όσον αφορά τις υποχρεώσεις της. Δηλαδή είναι πάντα τυπική στις αποπληρωμές σκαφών που έχει αγοράσει μέσω leasing από την AerCAP. Ο Τhomas Kerry σε ΚΑΤ ιδία συνομιλίες του θεωρεί την ελληνική εταιρία μια από τις πλέον υγιείς  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι νέες αγορές

Προφανώς και τώρα η AegeanAir  θα έχει κάθε λόγο να επιλέξει και πάλι την AERCAP με δεδομένο ότι έφτασε  η ώρα για νέα αγορά νέων αεροσκαφών , όπως είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Μάρτιο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης. Ο διαγωνισμός μεταξύ της Airbus και της Boeing ξεκίνησε ήδη και αφορά την προμήθεια 45 έως 55 αεροσκαφών νέας γενιάς.

Με βάση τις προσφορές, η ελληνική εταιρεία θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του Airbus 320neo και του Βoeing 737max. Η μέση τιμή καταλόγου και των δύο αεροσκαφών είναι κοντά στα 100 εκατ. δολάρια.

Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης και υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ελκυστικό πελάτη και για τους δύο.

O στόλος της σήμερα αριθμεί 61 αεροσκάφη, τα 47 εκ των οποίων είναι Airbus 319, 320 και 321, με μέσον όρο ηλικίας μόλις 7 ετών. Το πρώτο Airbus της εταιρείας παρελήφθη το 2007 και ήταν μέρος μιας παραγγελίας επτά αεροπλάνων.