Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Απελπιστική νηνεμία στο XA

Σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ακόμη μια συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), το οποίο ταλαντεύτηκε γύρω από τις 830 μονάδες, ενώ ο τζίρος ήταν για άλλη μια ημέρα σχεδόν… αδιάφορος.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 835,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 827,69 μονάδων (-0,18%) και 835,61 μον. (+0,78%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 16,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, διακινήθηκαν 773 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,88%, στις 2.197,93 μονάδες, ενώ στο +0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.135,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,39% στις 1.085,38 μονάδες.

Ο όγκος των συναλλαγών της Πέμπτης δεν ξεπέρασε τα επίπεδα των 16,4 ενώ «απαιτήθηκαν» πέντε ώρες συνεδρίασης για να «μπορέσει» να καταγράψει διψήφια νούμερα. Για την ακρίβεια, το 62% του σημερινού όγκου διακινήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, με αρκετούς τίτλους, ακόμη και της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διακινούν μόλις μερικές χιλιάδες τεμάχια.

Παραδοσιακά ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας που τα μηνύματα είναι περιορισμένα. Είναι σημαντικό όμως, την ώρα που η οικονομία αποδεικνύει ότι ακόμη υποφέρει από τις πολιτικές επιλογές, να διατηρείται η κεφαλαιαγορά σε ένα επίπεδο που να μην προκαλεί ανησυχία για τις αντοχές της, προσθέτει.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι το ΧΑ επί ένα επτάμηνο έτρεξε ένα -εντυπωσιακό για τα δεδομένα του- ανοδικό ράλι, επομένως μία στάση (η οποία συμπίπτει και με τη συναλλακτική καθήλωση) είναι και ευκταία και αναμενόμενη. Πολλοί τίτλοι θα πρέπει να υπερβούν τις δυνατότητές τους για να καταφέρουν να «τραβήξουν» την αγορά προς μία πιο σαφή κατεύθυνση.

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχαλκο και η ΔΕΗ ήταν οι στυλοβάτες της σημερινής συνεδρίασης, καθώς σημείωσαν κέρδη 4,35% και 4,19% αντίστοιχα, ενώ στα τελευταία λεπτά προστέθηκε και η Eurobank με το δικό της +2,07%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Folli Follie, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Σαράντης και ΕΕΕ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Aegean, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Grivalia, OTE, Jumbo και ΟΛΠ, με τις ΕΧΑΕ και Τιτάν να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Λάμδα, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα, με την Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει με απώλειες 1,20% και την Attica Bank στο -2,02%.