Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ανοδικά κινείται η στερλίνα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (σχεδιάγραμμα)

Θετική στροφή έκανε η στερλίνα, μετά από τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Theresa May, για εκλογές στις 8 Ιουνίου. Η είδηση των ανακοινώσεων βρήκε απροετοίμαστες τις αγορές, με τις φήμες περί πρόωρων εκλογών να οργιάζουν πάντως από την πρώτη στιγμή. Εν αναμονή των ανακοινώσεων της May – οι οποίες και εν τέλει επιβεβαίωσαν τις εικασίες – η στερλίνα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας έναντι των περισσότερων νομισμάτων.

Η May προέβη στις ανακοινώσεις έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο μετά από συνάντηση που είχε με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της, ωθώντας τη στερλίνα υψηλότερα, έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,10% στα 1,2578 δολάρια. Νωρίτερα, “διολίσθησε” έως και 0,4%. Σημειωτέον πως το βρετανικό νόμισμα παραμένει 15% χαμηλότερα, έναντι του δολαρίου, από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Κατά την ομιλία της η May υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η Βρετανία χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό, ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.