Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ποιες εισηγμένες εταιρείες έχουν γεμάτα ταμεία και ποιες άδεια. Τι να προσέξετε

Ένας από τους πλέον αξιόπιστους “συμβούλους” των επενδυτών όταν επιλέγουν τις μετοχές στις οποίες θα επενδύσουν είναι ο δείκτης του λόγου του καθαρού χρέους της εταιρείας προς το EBITDA της, ένας δείκτης που αποκαλύπτει τη ρευστότητα της κάθε επιχείρησης: όσο μικρότερος είναι αυτός ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η ρευστότητα της εταιρείας.

Έχοντας στα χέρια μας τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών για το 2016, μπορούμε να συνάγουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη ρευστότητά τους, εξετάζοντας τον συγκεκριμένο δείκτη.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις 35 εισηγμένες εταιρείες που εμφάνισαν αρνητικό καθαρό δανεισμό το 2016, και επομένως όχι μόνο διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, αλλά επιπλέον έχουν την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους. Μεταξύ αυτών των εταιρειών ξεχωρίζουν η ΕΥΔΑΠ, η Jumbo, η Καρέλιας, η Αεροπορία Αιγαίου, η ΜΕΤΚΑ και η ΕΧΑΕ – όλες τους διαθέτουν αρνητικό καθαρό δανεισμό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Από κοντά και εταιρείες όπως οι ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Quest Holdings, Πλαίσιο, Κυριακίδης και Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στην άκρη όμως θα πρέπει να μείνουν, για τον αντίθετο λόγο, και οι εταιρείες που εμφάνισαν αρνητικό EBITDA το 2016, έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις η αρνητική λειτουργική τους κερδοφορία αποδίδεται σε έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, όπως συμβαίνει π.χ. με τη Revoil ή την Κρητών Άρτος.

Μας “περισσεύουν” λοιπόν 112 εισηγμένες εταιρείες τις οποίες μπορούμε να εξετάσουμε ως προς το λόγο καθαρού δανεισμού προς το EBITDA τους. Ο λόγος αυτός θα μπορούσαμε να πούμε σε γενικές γραμμές πως αν είναι κάτω από 3,5-4, σημαίνει ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι επαρκής. Συνολικά 42 επιχειρήσεις βρίσκονται σε αυτό το εύρος, με τη Λογισμός να αναδεικνύεται… πρωταθλήτρια με λόγο μόλις 0,19, ενώ η ΚΡΙ-ΚΡΙ και η MLS ακολουθούν με 0,20. Πολύ χαμηλά βρίσκεται επίσης και ο ΟΠΑΠ (0,35), όπως και η Folli-Follie (0,36), ο ΟΤΕ (0,43) και η Motor Oil (0,64). Χαμηλό είναι το νούμερο και για την Coca-Cola HBC (1,23), τον ΟΛΠ (1,25) και τη ΓΕΚ-Τέρνα (1,60), μεταξύ άλλων. Σημειωτέον ότι καλά στοιχεία ρευστότητας παρουσιάζουν και μικρότερες επιχειρήσεις, όπως οι Βογιατζόγλου (0,35), Paperpack (0,86), Μύλοι Κεπενού (1,27) και Γενική Εμπορίου (1,53).

Στην άλλη άκρη του πίνακα, με το μεγαλύτερο λόγο καθαρού δανεισμού προς EBITDA, βρίσκουμε την Eurobrokers (326,73), την Μπήτρος (92,26), την Audiovisual (92,06), την Επίλεκτος (68,79), τη Yalco (58,17), την Sato (36,37) και την Dionic (25,79).

Να σημειώσουμε βέβαια πως και ο εν λόγω δείκτης έχει τις “παγίδες” του, καθώς μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβείς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αν ο δανεισμός μίας εταιρείας είναι μακροπρόθεσμος και με χαμηλό κόστος χρήματος ή αν η εταιρεία μπορεί να εκποιήσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά της στοιχεία για να μειώσει τον καθαρό δανεισμό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σάμι Φάις: Έτοιμος να εξαγοράσει την Καλογήρου. Έκπληξη η παραμονή της οικογένειας Λεμονή στο νέο σχήμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μήνυμα που έλαβε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, οι νέες δουλειές της Pitch και ο νέος πλειστηριασμός ακινήτου του Λαινόπουλου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπερταμείο: Οι προτιμήσεις της Ράνιας Αικατερινάρη (εκτός από τα Gucci) στις εταιρίες PR. Η μεγάλη μάχη της δουλειάς των 40.000 ευρώ