Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Όλα έτοιμα για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή: Πώς ο Γιώργος Περιστέρης ετοιμάζεται να κάνει την έκπληξη

Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μεταξύ 3,75% και 4,25% θα κυμανθεί το εύρος της απόδοσης του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το πρωί, και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από την αγορά είναι θετικές, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο.

Πρόκειται άλλωστε για μία εταιρεία με πολύ καλή αξιολόγηση, και επομένως θα είχε τη δυνατότητα να δανειστεί και με χαμηλότερο επιτόκιο. Ωστόσο, αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησης της εταιρείας, με επικεφαλής τον Γιώργο Περιστέρη, να κινηθεί προς ένα πιο ελκυστικό επιτόκιο, ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό επενδυτικό ενδιαφέρον και να μπουν οι βάσεις για μία πιο στενή σχέση της εταιρείας με τους επενδυτές – τους οποίους άλλωστε αναμένεται να απασχολήσει ξανά στο μέλλον, αφού η προδιαγεγραμμένη επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης είναι δεδομένο ότι θα βάσει την Τέρνα Ενεργειακή στον… πειρασμό να προχωρήσει και σε άλλες αντίστοιχες ενέργειες.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Τέρνα Ενεργειακή προχωρά στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), ύψους έως 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Η διάρκεια της προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της Τέρνα Eνεργειακή είναι επί της ουσίας ένα «πράσινο» ομόλογο – green bond, καθώς τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην «πράσινη» οικονομία και συγκεκριμένα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και περιβάλλοντος (έργα διαχείρισης απορριμμάτων).

Η ανακοίνωση για το επιτόκιο

Αναφορικά με το επιτόκιο της έκδοσης, στη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Το Επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπεται αυτής, έως 25 μονάδες βάσης. Οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν και το Επιτόκιο και την Τιμή Διάθεσης που εξάγουν την τελική απόδοση.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα καθορισθούν η τελική απόδοση, το Επιτόκιο και η Τιμή Διάθεσης περιλαμβάνουν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από τους Ειδικούς Επενδυτές, το πλήθος και το είδος των Ειδικών Επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους Ιδιώτες Επενδυτές στο βαθμό που η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%, το κόστος εξυπηρέτησης της Έκδοσης που προτίθεται να αναλάβει η Εκδότρια.

Ενδεικτικά, εάν η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές καλύψει την Έκδοση μέχρι και το ανώτατο όριο του εύρους της απόδοσης αλλά ταυτόχρονα καλύπτεται σημαντικό τμήμα της Έκδοσης σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, δύναται να επιλεγεί η χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο ύψος αντληθέντων κεφαλαίων και υπό την επιφύλαξη της κάλυψης της προϋπόθεσης Έκδοσης.

Η τελική απόδοση, το Επιτόκιο και η Τιμή Διάθεσης θα γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιευθούν, το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς.

Ταυτόχρονα με τον καθορισμό της τελικής απόδοσης, θα αποφασιστεί και η οριστική κατανομή των προσφερόμενων Ομολογιών. Σε κάθε περίπτωση, το Επιτόκιο και η Τιμή Διάθεσης θα καθορισθούν εντός του ανακοινωθέντος δεσμευτικού εύρους της απόδοσης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Την εισαγωγή 60.000 ομολογιών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για διαπραγμάτευση ανακοίνωσε το ΧΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάγγελος Μυτιληναίος : Πώς έκανε την 4η έκπληξη μέσα στην χρονιά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aπίστευτο: 142.000 «τυχεροί» που δεν χρωστάνε πήραν επιστροφή φόρου… 360 ευρώ