Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μιχάλης Τσαμάζ: Οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη του ΟΤΕ

Συνδρομητική τηλεόραση Cosmote και Nova: Πιθανή αλλαγή σκηνικού στη μετάδοση της Super League

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΤΕ

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα υπηρεσιών οπτικών ινών και η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση των συνδρομητών για υψηλότερες ταχύτητες υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ΟΤΕ, σύμφωνα με όσα επεσήμανε η διοίκηση του Ομίλου χθες στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2020.

«Όλα αυτά τα χρόνια επενδύουμε συστηματικά σε δίκτυα και υπηρεσίες και αυτό μας διατηρεί ψηλά στις προτιμήσεις των συνδρομητών» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας, αλλά επικεντρωνόμαστε στα του οίκου μας. Οι ανταγωνιστές μας χρειάζεται να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές για να προσφέρουν αντίστοιχες με τις δικές μας υπηρεσίες.»

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας του ΟΤΕ προσέλκυσε στο τέταρτο τρίμηνο πέρσι 59 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις. Στο τέλος του έτους, 945 χιλιάδες συνδρομητές είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μια αύξηση 27,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή η διείσδυση των οπτικών ινών διαμορφώθηκε στο 44% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση, ενώ η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) ή Vectoring (οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες) το ποσοστό των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100 Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 14% των συνδέσεων οπτικών ινών και συνεχίζει να αυξάνεται.

Έχοντας ολοκληρώσει το πλάνο υλοποίησης των καμπινών FTTC, ο ΟΤΕ προχωρά εντατικά στην υλοποίηση των υποδομών FTTH σε περιοχές που είτε αναμένεται υψηλή ζήτηση ή δεν ήταν εφικτή η κάλυψη με FTTC, αναμένοντας ότι η ζήτηση θα επιταχυνθεί στο προσεχές μέλλον. Ο ΟΤΕ πέτυχε τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για την επέκταση υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ξεπερνώντας τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός του 2020 και στοχεύει να φτάσει περίπου τα 500 χιλιάδες νοικοκυριά έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι υπηρεσίες πληροφορικής (ICT) κατέγραψαν αύξηση εσόδων 14% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019, ως συνέπεια της εκτέλεσης σειράς σύνθετων έργων για λογαριασμό ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης του σημαντικού έργου της ψηφιακής υπογραφής στο Δημόσιο.

Στην κινητή αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της κίνησης δεδομένων, 46% το Δ’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία χρήση αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι και έφτασε τα 4,5 GB ανά συνδρομητή.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής μειώθηκαν 4,3% στα 913,6 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες από την περιαγωγή ήταν 22 εκατ. ευρώ.

Η Cosmote προχώρησε στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοπρασίας φάσματος τον περασμένο Δεκέμβριο και στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη περίπου 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+. Παράλληλα, μέσα στο 2021 σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G. Το φάσμα που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G/4G+ και 5G.

Στο τέλος του 2020, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών Cosmote TV ανήλθε στις 575 χιλιάδες, αυξημένος κατά 3,7% σε ετήσια βάση καταγράφοντας 12 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ αξιοποιεί τις νέες υπηρεσίες Over-the-Top – οι οποίες και κυριαρχούν στις νέες συνδέσεις, όπως είπε χθες στους αναλυτές η διοίκηση – για να ενισχύσει τα πακέτα υπηρεσιών προς τους συνδρομητές.

Η διοίκηση του ΟΤΕ χθες δεν απάντησε για το αν σκοπεύει να αποχωρήσει και από την κινητή στη Ρουμανία, λέγοντας ότι προς το παρόν επικεντρώνεται στο να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση της σταθερής (εκτιμάται στο δεύτερο εξάμηνο φέτος).

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της φετινής χρονιάς ο όμιλος ΟΤΕ αναμένει μια προοδευτική αλλά μετρημένη επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, από το Β’ εξάμηνο του έτους και μετά καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σταδιακά.

Η διοίκηση θα προτείνει για φέτος στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή (έναντι 0,55 ευρώ πέρσι) ή συνολικού ποσού 313 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους, που ξεκίνησε το 2018, λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το αντίστοιχο έτος, ως βάση υπολογισμού της συνολικής αμοιβής των μετόχων.

Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2021, οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε 480 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania) αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 20%. Το ποσό που υπολείπεται αν αφαιρεθεί το μέρισμα από της ελεύθερες ταμειακές ροές, περίπου 167 εκατ. ευρώ ή το 35% του συνολικού ποσού που διατίθεται στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών, θα διατεθεί για την απόκτηση από την εταιρεία ιδίων μετοχών υπό το ισχύον πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρά αποτελέσματα για τον OTE: Στα €1,2 δισ. τα προσαρμοσμένα EBITDA το 2020-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή