Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μάχη μεγάλων funds για το ΔΕΔΔΗΕ- Προς επιτυχία ο διαγωνισμός της ΔΕΗ

Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Με τους καλύτερους οιωνούς προχωρά η ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η μεγάλη συμμετοχή μεγάλων και γνωστών funds δημιουργεί ανταγωνισμό και την προσδοκία για ικανοποιητικά τιμήματα.

Η καλή πορεία της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο και η αξιοπιστία της διοίκησης που κάνει συστηματική δουλειά με στόχο την βελτίωση της επενδυτικής εικόνας της εταιρείας, έφερε και πάλι αποτελέσματα με 9 σημαντικούς διεθνείς επενδυτές να ετοιμάζονται για δεσμευτικές προσφορές.

Ο διαγωνισμός που μπήκε από χθες στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι φιγουράρουν στη short-list μεγάλα αμερικάνικα funds όπως τα KKR, Blackrock και Oak Hill από τις ΗΠΑ, το πολύ ισχυρό αυστραλιανό Macquire   αποδεικνύει όχι μόνο την αξία του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την επιτυχημένη  επενδυτική στρατηγική της διοίκησης της ΔΕΗ.

Η Blackrock και το KKR αποτελούν θρυλικά ονόματα στη Wall Street, καθώς επενδύουν χρήματα για λογαριασμό των μεγαλύτερων και ισχυρότερων επενδυτών στον κόσμο, όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία και συνταξιοδοτικά ταμεία. Η συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τραβά τα επενδυτικά βλέμματα στην ελληνική αγορά και τη ΔΕΗ.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι της β’ φάσης

Οι 9 υποψήφιοι επενδυτές που προκρίθηκαν θα πρέπει μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Μέχρι τότε θα πραγματοποιήσουν επαφές με τη διοίκηση και θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας στο data room.

Xθες το Διοικητικό  Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την οποία Επιλέξιμοι Συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας – σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος –  είναι οι (με αλφαβητική σειρά):

Ποιοι αποκλείστηκαν και γιατί

Από το σύνολο των 11 επενδυτικών σχημάτων που είχαν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, τα 9 πέρασαν στη δεύτερη φάση και πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές του μέχρι το καλοκαίρι, ενώ αποκλείστηκαν οι δύο κινέζικες συμμετοχές. Εκτός του δεύτερου γύρου βρέθηκαν η κινεζική κοινοπραξία China South Power Grid – China Three Gorges, καθώς και η επίσης κινεζική Guangzhou Power.  Ο λόγος αποκλεισμού σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι στις υποψήφιες εταιρείες συμμετέχει το κινεζικό κράτος, που είναι μέτοχος και στην State Grid που είναι μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ήταν όρος του διαγωνισμού να μην υπάρχει καμιά μετοχική σύνδεση μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και του ΑΔΜΗΕ.

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Αυτοί είναι οι 9 υποψήφιοι για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση