Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κείμενο-κόλαφος της Deutsche Bank: Η ΕΚΤ έχει σκοπό να διαλύσει την Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ρισκάρει να τινάξει την Ευρωζώνη στον αέρα στο βωμό της “βραχυπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας” και πρέπει να αλλάξει πορεία επιτόπου, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η Deutsche Bank. Σε μια νέα του επιστολή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, λέει ότι η ΕΚΤ έχει εκτραπεί της πορείας της επικίνδυνα και πρέπει να κάνει επειγόντως μανούβρες προτού οδηγηθεί σε μοιραία, καταστροφικά λάθη.

Και αυτή η επαναφορά στη σωστή πορεία σημαίνει, σύμφωνα με το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, να εγκαταλειφθεί η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθείται ως τώρα και να παύσει η μαζική αγορά ομολόγων που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Πρόεδρος Mario Draghi μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη έχουν προκαλέσει απώλεια της αξιοπιστίας της ΕΚΤ τόσο στις αγορές όσο και στο κοινό, κάτι που ζημιώνει όσους αποταμιεύουν, αναφέρει η Deutsche Bank.

Με δικά της λόγια η γερμανική τράπεζα λέει:

“Ήδη είναι ξεκάθαρο ότι τα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια και η αύξηση των πωλήσεων έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το δίκαιο της μείωσης αποδόσεων. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει απολέσει την αξιοπιστία της στις αγορές και κυρίως στο κοινό.

Όμως η απάντηση της ΕΚΤ είναι να προχωρήσει σε ακόμα πιο ακραίες λύσεις. Αυτό προκαλεί ανωμαλίες στην πραγματική οικονομία που είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιστραφούν χωρίς επίπονες διαδικασίες. Όσοι αποταμιεύουν, τελικά χάνουν ενώ οι μέτοχοι χαίρονται.

Ακόμα χειρότερα, με το να αναλαμβάνει το ρόλο του “σωτήρα της τελευταίας στιγμής” στην Ευρώπη, η ΕΚΤ επιτρέπει στους πολιτικούς να νίπτουν τας χείρας τους με τη δικαιολογία των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και της απαραίτητης δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ως εκ τούτου, η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ απειλεί την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της στο βωμό της βραχυπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας”.

Στις 12 σελίδες της καταδικαστικής αυτής ανάλυσης, ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας επιτίθεται ευθέως στις πολιτικές της ΕΚΤ και συγκρίνει τα λάθη της με τα λάθη που έκανε η γερμανική Reichsbank, όπως και η αμερικάνικη Federal Reserve τη δεκαετία του ’20, βήματα που οδήγησαν τις ΗΠΑ στο Μεγάλο Κραχ του ’29.

“Αυτά έγιναν πριν έναν αιώνα, όμως τα λάθη εξακολουθούν να συμβαίνουν παρ’ όλες τις προτεινόμενες βελτιώσεις στο κεντρικό τραπεζικό σύστημα, από την ανεξαρτησία ως τα καλύτερα νούμερα και τα καλύτερα και πιο προσεγμένα οικονομικά μοντέλα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi

Παρακάτω ακολουθεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ανάλυσης που εξηγεί το γιατί η Deutsche Bank πιστεύει ακράδαντα ότι η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει πορεία:

“Όταν παρατηρήθηκε επίπεδη μείωση των επιτοκίων που δεν έχει ξαναγίνει εδώ και 20 γενιές και οδήγησε σε αποτυχία να τονωθεί η ανάπτυξη και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ προχώρησε σε μαζική εξαγορά των χρεών κρατών-μελών της Ευρωζώνης – τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση. Όμως αυτοί που πούλησαν δημόσιο χρέος στην ΕΚΤ, δεν σπατάλησαν ούτε επένδυσαν τα χρήματα, αυτά απλώς κατέληξαν πίσω στην κεντρική τράπεζα.

Οπότε η ΕΚΤ οδηγήθηκε στα άκρα: επέβαλε αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις. Αυτή τη στιγμή, περίπου το μισό από το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης διαπραγματεύεται με αρνητικές αποδόσεις. Και ταυτόχρονα, η ΕΚΤ υπογράφει το αξιόχρεο των μελών της ως ο αγοραστής δημοσίου χρέους της τελευταίας στιγμής – το γνωστό πρόγραμμα OMT.

Όλα αυτά – κατά τη γνώμη μας – έχουν διαταράξει την ισορροπία των συμβιβασμών και προστάζουν προς αλλαγή πολιτικής το συντομότερο δυνατόν. Τα οφέλη της πολιτικής συνεχόμενων απωλειών εξανεμίζονται ενώ η λιτανεία των στρεβλώσεων, των διαστροφών και των αντικινήτρων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος που αποταμιεύει τιμωρείται και οι κερδοσκόποι επιβραβεύονται. Κάκιστες εταιρείες επιβιώνουν ενώ οι τίμιες επιχειρήσεις έχουν τρομοκρατηθεί στο μέγιστο βαθμό και αποφεύγουν τις επενδύσεις”.

Η Deutsche επίσης τονίζει ότι, σύμφωνα με τα νούμερα της Eurobarometer, η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της χιλιετίας, λιγότερο από 2 χρόνια μετά τη δημιουργία του οργανισμού. Το παρακάτω διάγραμμα της Deutsche Bank το αποδεικνύει:

Παρακάτω στην ανάλυση ο Folkerts-Landau συμμερίζεται την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Shäuble, ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ φέρουν μερίδιο ευθύνης για την άνοδο των εξτρεμιστικών οργανώσεων ανά την Ευρώπη, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, η Αντι-ισλαμική Εναλλακτική της Γερμανίας και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία – το οποίο παραλίγο να κερδίσει τις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου. “Όσο η πολιτική αποφεύγει την κάθαρση, τόσο συνεισφέρει στην άνοδο τέτοιων μορφωμάτων”, ισχυρίζεται ο Folkerts-Landau.

Ακόμα, κατηγορεί τους κεντρικούς τραπεζίτες, ανάμεσά τους και τον Draghi, ότι συμμετέχουν σε “ομαδικές απόψεις” που θολώνουν περαιτέρω την κρίση της τράπεζας σχετικά με τις αποτελεσματικές νομισματικές πολιτικές. Και το σχετικό απόσπασμα:

“Στην περίπτωση των κεντρικών τραπεζιτών αυτού του κόσμου, οι ισχυρές γνώμες ενισχύονται κι άλλο από τις ομαδικές απόψεις. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπερασπίζεται τις πολιτικές αυτές λέγοντας ότι όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες κάνουν ακριβώς το ίδιο”.

Το δριμύ κατηγορώ της Deutsche Bank με αποδέκτη την ΕΚΤ έρχεται την ίδια μέρα που, σύμφωνα με αναφορές, ένα άλλο γερμανικό τραπεζικό ίδρυμα, η Commerzbank, εξετάζει την προοπτική να αποθηκεύσει ρευστό στα θησαυροφυλάκιά της εξαιτίας της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Αν αυτό υλοποιηθεί, θα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δείκτη απώλειας της εμπιστοσύνης προς την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/giati-louka-katseli-tis-ethnikis-tsakothike-tin-daniele-nouy-tou-evropekou-michanismou-epoptias/51955