Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Jeff Bezos: Ρευστοποίησε μετοχές της Amazon αξίας 4 δισ. δολαρίων σε μόλις 4 συνεδριάσεις

Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon

Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon

Ο Jeff Bezos έσπευσε να κατοχυρώσει κέρδη μετά το ράλι που σημείωσε η μετοχή της amazon.com κατά το ξεκίνημα της χρονιάς.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την γνωστοποίηση των σχεδίων του για πώληση έως και 50 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας που ίδρυσε, ο δισεκατομμυριούχος έχει ρευστοποιήσει ήδη 24 εκατομμύρια μετοχές, αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πωλήσεις, όπως αποκαλύφθηκαν από τα αρχεία της κεφαλαιαγοράς, πραγματοποιήθηκαν σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν είχε πουλήσει μετοχές της εταιρείας από το 2021.

Ο Bezos δεν έχει εξηγήσει γιατί ρευστοποιεί τώρα τις μετοχές, αλλά η χρονική στιγμή κατά την οποία θέσπισε το σχέδιο συναλλαγών μπορεί να παρέχει μια ένδειξη. Στις 2 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι μετακομίζει στο Μαϊάμι από την περιοχή του Σιάτλ. Υιοθέτησε το λεγόμενο σχέδιο 10(b)5-1 στις 8 Νοεμβρίου.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον θέσπισε φόρο κεφαλαιακών κερδών 7% το 2022 – κάτι που δεν ισχύει στην Φλόριντα – που σημαίνει ότι η μετεγκατάσταση του Bezos πιθανότατα τον βοήθησε να εξοικονομήσει 288 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Επειδή ο δισεκατομμυριούχος έχει αγοράσει μόνο μία μετοχή της Amazon, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι κατείχε τη μετοχή από την ίδρυση της εταιρείας και επομένως σχεδόν όλη η αξία τους θα θεωρηθεί κεφαλαιακά κέρδη, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 13% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας, την τελευταία ημέρα κατά την οποία ο Bezos πούλησε μετοχές, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Υποχώρησαν κατά 2,2% στα 168,64 δολάρια την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον συγκέντρωσε 855 εκατομμύρια δολάρια από τον φόρο υπεραξίας πέρυσι, περισσότερα από τα μισά από τα οποία προήλθαν από μόλις 10 άτομα, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους.

Ο δισεκατομμυριούχος Ken Fisher είπε τον Μάρτιο ότι θα μεταφέρει την επιχείρησή του από την Ουάσιγκτον στο Τέξας, επικρίνοντας τον φόρο και τη δικαστική απόφαση που τον επικύρωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Λονδίνο: Πωλητήριο σε αρχοντικό πτωχευμένου μεγιστάνα για $34 εκατομμύρια

John Paulson: Δικαστική απόφαση σοκ για τον μεγαλοεπενδυτή στο Πουέρτο Ρίκο

Η πλουσιότερη γυναίκα της Ανατολικής Ευρώπης, η αυτοκρατορία των 43 δισ. δολ. και η στροφή στις αγορές της Δύσης