Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ICAP-ΕΑΣΕ: Βαθαίνει η ανησυχία των CEOs για την οικονομία – Οι εκτιμήσεις

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ κ. Βασίλης Ραμπάτ

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ κ. Βασίλης Ραμπάτ

Στις 155 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) το 3ο τρίμηνο του 2023, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.570 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3/10/2023 – 19/10/2023.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 155 μονάδες έναντι 167 το προηγούμενο τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από 4 τρίμηνα ανοδικής πορείας.

Η πτώση του δείκτη εκφράζει την ανησυχία των CEOs για τις φυσικές καταστροφές που συνέβησαν πρόσφατα και τις συνέπειες τους στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης από την Αραβοισραηλινή σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη με μη προβλέψιμες επιπτώσεις στην ελληνική και διεθνή οικονομία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει μικρή άνοδο του δείκτη στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά πτώση στα υπόλοιπα μεγέθη επιχειρήσεων μικρές, μεσαίες και πολύ μεγάλες.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) παρουσίασε κάμψη στις 152 μονάδες, ενώ και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) μειώθηκε στις 159 μονάδες έναντι 175 το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 3ο τρίμηνο του 2023:

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων στο επόμενο εξάμηνο. Ενας στους τρείς CEOs δήλωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν, το 45% των CEOs εκτιμά ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο (ποσοστό που αυξάνεται σε 50% για τους CEOs των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), ενώ ένας στους πέντε CEOs θεωρεί ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν στο επόμενο εξάμηνο. Από τους CEOs ζητήθηκε επιπλέον να εκτιμήσουν την επίδραση των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν το τελευατίο διάστημα στις επιχειρήσεις.

Η μεγάλη πλειοψηφία των CEOs (επτά στους δέκα) θεωρεί ότι η αρνητική επίδραση των καταστροφών θα είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, ενώ το 16% αυτών δηλώνουν ότι η επίδραση θα είναι πολύ αρνητική (με το ποσοστό να είναι αυξημένο σε 24% για τους CEOs των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων). Παράλληλα ένας στους τρεις CEOs θεωρεί ότι οι φυσικές καταστροφές που συνέβησαν θα έχουν ελάχιστα αρνητική επίδραση στις επιχειρήσεις.

Δήλωση Προέδρου Δ.Σ. ΕΑΣΕ κ. Βασίλη Ραμπάτ:

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο 3ο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε μείωση μετά από τέσσερα τρίμηνα συνεχούς ανοδικής πορείας. Η πτώση του δείκτη αποτυπώνει την εξασθένιση του θετικού κλίματος που είχε επικρατήσει μεταξύ των CEOs λόγω γεγονότων που συνέβησαν στο τέλος του τριμήνου, τόσο των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών και των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως δηλώνουν επτά στους δέκα CEOs, όσο και της πρόσφατης Αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης με την άγνωστη εξέλιξη της και τις απρόβλεπτες συνέπειες στη διεθνή οικονομία. Σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις, σχεδόν οι μισοί CEOs θεωρούν ότι θα παραμείνουν στάσιμες ενώ το 21% των CEOs είναι αρκετά αισιόδοξοι δηλώνοντας ότι θα αποκλιμακωθούν».

Διαβάστε επίσης:

Μεταξύ των κορυφαίων δικηγόρων εταιρειών της “GC Powerlist Greece & Cyprus 2023” ο Στάθης Αλεξάκης

Νέα απειλή ύφεσης για τη γερμανική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Γεωργιάδης: Οι εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους