Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γ. Τζιάλλας: Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της παράνομης μίσθωσης τουριστικών κατοικιών

Τις προσεχείς ημέρες θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών η τελική πρόταση του για τη νόμιμη μίσθωση τουριστικών κατοικιών, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των τουριστικών επιχειρηματιών καθώς η παράνομη λειτουργία των τουριστικών κατοικιών έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στους νόμιμους ξενοδόχους αλλά και “αιμορραγία” πολλών χιλιάδων ευρώ για το δημόσιο.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε, πρόσφατα και  ο Γενικός Γραμμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας,για το θέμα της οικονομίας διαμοιρασμού (τουριστικές κατοικίες), προχωρήσαμε άμεσα, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, στη σύσταση κοινής επιτροπής που μελέτησε και κατάρτισε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και των τουριστικών επιχειρήσεων. Υπήρξε μία πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται να εισαχθεί ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου, σε εθνικό επίπεδο. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει την τελική πρόταση στη Βουλή. Μέσα από το νέο πλαίσιο και μετά από διαβούλευση με όλους τους τουριστικούς φορείς έχουμε προβλέψει όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να θωρακίσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, να διασφαλίσουμε τη νόμιμη  και υγιή τουριστική δραστηριότητα και να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα διαφυγόντα έσοδα που αναλογούν”.

Στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, την αυξανόμενη απογοήτευσή τους από το “άνισο ρυθμιστικό περιβάλλον” που ισχύει για τα ξενοδοχεία σε αντιδιαστολή με τους ανταγωνιστές από την οικονομία διαμοιρασμού, όπως η Airbnb, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι, όπως προέκυψε απο τα συμπεράσματα της εκδήλωσης Hotel Distribution  που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Λονδίνο.

Η οικονομία διαμοιρασμού έχει θέση στον κόσμο της διαμονής εάν ρυθμιστεί σωστά, όμως οι ξενοδόχοι πρέπει να αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργεί, τόνισε η CEO της Βρετανικής Ένωσης Ξενοδοχείων, Ufi Ibrahim.

Όπως είπε, το 42% των “σπιτιών” στην Airbnb από το Ην. Βασίλειο είναι ψευδο-ξενοδοχεία, με ιδιοκτήτες που νοικιάζουν το σπίτι για σύντομη διάρκεια καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι 1.000 κορυφαίοι ιδιοκτήτες από το Ην. Βασίλειο στην Airbnb είχαν ετήσια έσοδα ύψους 169 εκατ. λιρών. Η τάση αυτή, τόνισε, οδήγησε στη μείωση διαθέσιμων σπιτιών και στην εκτόξευση των ενοικίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο: Παράνομος ο διορισμός του Λε Πάπ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Νίκος Παππάς κλείνει τα κανάλια πριν τη Δευτέρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ