Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ESG News

ΕΣΑΗ: Ανεφάρμοστοι, μη ρεαλιστικοί και ασαφείς οι όροι του νέου Taxonomy-Τι προτείνει

Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON, Πρόεδρος ΕΣΑΗ Νικόλαος Ζαχαριάδης

Την ανησυχία του για την ασάφεια και το ανέφικτο εφαρμογής των όρων και των ορίων που θέτει το νέο taxonomy που έχει θέσει η Κομισιόν προς διαβούλευση με τα κράτη- μέλη μέχρι τις 21/1/2022 εξέφρασε στα σχόλια που απέστειλε στο υπουργείο Ενέργειας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, (ΕΣΑΗ).

Τονίζει ότι δεν μπορεί να τιμωρούνται χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία έχει επιλέξει ένα πολύ σύντομο μονοπάτι απολιγνιτοποίησης τη στιγμή που οι μονάδες φυσικού αερίου είναι απαραίτητες τουλάχιστον για ακόμη 10 χρόνια.

Ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας» αποτελεί μια πρωτοβουλία των μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις €1,5 δισ. σε έξι (6) σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου.
Μέλη του ΕΣΑΗ είναι οι: ELPEDISON, MYTILINEOS, ΗΡΩΝ ΙΙΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε., ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.,MOTOR OIL HELLAS A.E.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση και την αναχρηματοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο κατά την τρέχουσα δεκαετία πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ταξινομίας. Και αυτό γιατί καμία άλλη διαθέσιμη τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει τόσο σύντομα τόσο μεγάλη μείωση εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να συνεισφέρει στην ευστάθεια του Συστήματος προσφέροντας εφεδρείες και να διασφαλίσει την επάρκεια ισχύος και την αποφυγή μπλακ-άουτ.

Την ανάγκη αυτή για τις μονάδες φυσικού αερίου θα έπρεπε να λάβει υπόψιν της η Κομισιόν και το σχέδιό της να εξασφαλίζει τη δυνατότητα λειτουργίας τους.

Το σχέδιο όμως taxonomy που γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή στα κράτη μέλη στις 31/12/2001, όπως αναφέρει,  έχει μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις, ασάφειες, υιοθετεί ως δεδομένες τεχνολογικές δυνατότητες που δεν υπάρχουν και ποσότητες πράσινο υδρογόνου που δεν θα έχουν επιτευχθεί ούτε το 2026 για να στηρίξουν την ηλεκτροπαραγωγή. Και επίσης προκαλεί ανησυχία όσον αφορά την απόδοση του χαρακτηρισμού της μεταβατικής δραστηριότητας στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ προτείνεται, για τις νέες μονάδες ότι θα πρέπει να προβλέπεται στο νέο taxonomy:

1.Η τεχνολογική δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν Η2 (‘hydrogen ready’)

2. Όριο εκπομπών στο επίπεδο των 340 gCO2/kWh για όσο δεν υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες πράσινου Η2 μέσω δικτύων και αγορών. Το όριο αυτό να μειώνεται αυτόματα σε 270 gCO2/kWh τη χρονική στιγμή που θα καταστούν εμπορικά διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες πράσινου καυσίμου.

3. Όσον αφορά τη δεύτερη εναλλακτική προκειμένου να χαρακτηριστεί μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ως μεταβατική δραστηριότητα, δηλαδή τα 550 kgCO2/kW-year, προτείνει το όριο των 550 kgCO2/kW-year να επιτυγχάνεται ως μ.ο. τουλάχιστον της 25ετίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες καυσίμων χαμηλών ή/και μηδενικών εκπομπών.

Εναλλακτικά, το όριο πρέπει να τεθεί το όριο στα 1.100 kgCO2/kW-year για την περίοδο 2023-2035 και να μειώνεται κατόπιν σταδιακά, παράλληλα με την αποδεδειγμένη διείσδυση εναλλακτικών/πράσινων καυσίμων, ώστε να επιτυγχάνεται στο βάθος της ωφέλιμης ζωής μιας μονάδας φυσικού αερίου το όριο των 550 kgCO2/kW-year .

4. Το όριο για την αναγνώριση ότι μία μονάδα δεν «επιβαρύνει σημαντικά» τους περιβαλλοντικούς στόχους και ειδικά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής (do not significant harm – climate change mitigation) επιβάλλεται να αναπροσαρμοστεί σε 450 gCO2/kWh ώστε να καταλαμβάνει ρεαλιστικά επίπεδα εκπομπών και των υφιστάμενων μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για το Σύστημα. Εξάλλου, τονίζεται, δεν έχει καμία λογική και από πλευράς συστηματικής προσέγγισης η πρόβλεψη του ορίου 270 gCO2/kWh τόσο για τις μονάδες που χαρακτηρίζονται ως sustainable όσο και για αυτές που χαρακτηρίζονται ως doing no significant harm.