Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ελ. Βενιζέλος: Στους Καναδούς με premium το 10% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ

Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

Στο προσχέδιο της συμφωνίας για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στο  Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό έκλεισε η συμφωνία οι Καναδοί να έχουν το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας το ελεγχόμενο premium. Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά το 30% των μετοχών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Με βάση το προσχέδιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙPO) το 30% των μετοχών, με τους Καναδούς να έχουν το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium. Αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει το PSP ως μέτοχο πλειοψηφίας.

«Είναι ευνοϊκό για την IPO, η ψήφος εμπιστοσύνης από αυτόν τον μεγάλο μέτοχο»,  σημείωσε ο κ. Πολίτης.

Το μερίδιο 30% που προσφέρεται αναμένεται να αποτιμηθεί κάπου μεταξύ 800 και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανάλογα με την αγορά, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο κ. Πολίτης θέλει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει την συμφωνία.

«Προσπαθούμε σκληρά να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε συναλλαγή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) ελέγχει το 25% των μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ το 30%, το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου το 5%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας εξυπηρέτησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022. Πρόκειται για αύξηση 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη του τουρισμού, ύστερα από την άρση των απαγορεύσεων λόγω Covid.

Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, ο κ. Πολίτης χαρακτήρισε το αεροδρόμιο ως ένα σούπερ εκπρόσωπο της επιτυχίας  της ελληνικής ανάκαμψη. «Μια αναπτυσσόμενη οικονομία εξαρτάται από υγιείς κεφαλαιαγορές και μεγάλες, κορυφαίες επιδόσεις εταιρείες στο χρηματιστήριο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: 

Αττική Οδός: Καθυστερήσεις στο διαγωνισμό βλέπουν οι κατασκευαστές – «Σκόντο» στο τίμημα λόγω της μείωσης διοδίων