Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ): Έχουμε τα λεφτά για να κάνουμε τα έργα αξίας 2,2 δισ. ευρώ

Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος Ομίλου ΑΒΑΞ

Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος Ομίλου ΑΒΑΞ

Την οικονομική επάρκεια της ΑΒΑΞ για την υλοποίηση του ανεκτέλεστου έργων αξίας 2,2 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος του Ομίλου, Χρήστος Ιωάννου, διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι σε κατ’ιδίαν κουβέντες αμφισβητούν την ικανότητα της εταιρείας αντλήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Σχετικά με τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, όπου ο Όμιλος πρωταγωνιστεί, ο Χρήστος Ιωάννου δήλωσε πως είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων και για αυτό το λόγο  εξετάζονται μέθοδοι προσέλκυσης κεφαλαίου. Ένας από αυτούς είναι η πώληση μη βασικών assets του Ομίλου, όπως έγινε και πρόσφατα με τη Volterra. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΑΒΑΞ τόνισε πως δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ προς το παρόν δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιακού δανείου καθώς το έδαφος δεν είναι πρόσφορο για τέτοιες κινήσεις.

Σχετικά με τη συναλλαγή για τις ΑΠΕ της Volterra συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, ο Χρήστος Ιωάννου σχολίασε πως ήταν μία επικερδής επιλογή, καθώς η αποτίμηση των έργων ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της κατάστασης που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Όσον αφορά το retail της Volterra, ο πρόεδρος του Ομίλου ανέφερε πως η ΑΒΑΞ κοιτάει τις επιλογές που έχει.

Ποια έργα κοιτάει ο Όμιλος

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιωάννου το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων έργων της ΑΒΑΞ για το 2021 ανήλθε στα 1,4 δισ. Ευρώ και σε αυτά όσον αφορούν τη χώρα μας  πρωταγωνίστησαν η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και το ΣΔΙΤ για το Flyover στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, και ιδιαίτερα ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό αξίας 300 εκατ. Ευρώ το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ ανέρχεται στα 2,2 δισ. Ευρώ.

Επιπλέον, ο Όμιλος συμμετέχει σε ένα πλήθος διαγωνισμών για έργα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά αφορούν σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, μετρό, κτιριακά έργα, καθώς και ενεργειακά projects (έργα φυσικού αερίου, LNG και σταθμοί παραγωγής ενέργειας).

Σχετικά με τα έργα υποδομών στο Ελληνικό, ο Χρήστος Ιωάννου ανέφερε πως τηρείται το χρονοδιάγραμμα, ενώ επιδιώκεται και η συμμετοχή σε οικιστικά project σε συνεργασία με την Lamda Development.

Το αυξημένο κόστος κατασκευής

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, σχολίασε τις αυξημένες τιμές των κατασκευαστικών υλικών και τη συνεπακόλουθη αύξηση των προϋπολογισμών στα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Όπως προκύπτει, δε, από τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2021 το μεγαλύτερος μέρος του κύκλου εργασιών αφορά τα έργα εξωτερικού και όχι τα εγχώρια λόγω του παραπάνω προβλήματος.

Σχετικά με τα πρώτα η ΑΒΑΞ συνεργάζεται με το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει στις ανατιμήσεις βασικών υλικών για τα τέσσερα πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και για το Α’ Τρίμηνο του 2022. Επίσης, έχει περάσει από Βουλή το νομοσχέδιο  με τα πέντε μέτρα με για  την ανακούφιση των κατασκευαστών και των εργοληπτών.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα, ο Όμιλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες, με στόχο την υλοποίηση των έργων. Σε ερώτημα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα έργα υποδομών στο Ελληνικό με την Lamda Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου ανέφερε πως στη σύμβαση υπάρχουν ρήτρες που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των υλικών.

Ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης σχολίασε πως η κατάσταση αυτή συνδέεται άμεσα με την άνοδο των τιμών ενέργειας και των καυσίμων, ενώ δεν έκανε κάποια πρόβλεψη για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Εν τούτοις, ανέφερε πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στα κατασκευαστικά υλικά, αλλά ότι έχει δημιουργηθεί μία «αναστάτωση». Αυτό συμβαίνει, καθώς ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, δηλαδή πριν από δύο χρόνια, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διαβάστε επίσης

ΑΒΑΞ: Κέρδος 40 εκατ. ευρώ από την πώληση της Volterra

Κωνσταντίνος Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): Επαναδιαπραγματευόμαστε τις τιμές σε ιδιωτικά και δημόσια έργα

ΑΒΑΞ: Αύξηση 28% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών το 2021 – Στα €2,2 δισ. το ανεκτέλεστο