Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Α. Πολέμης: Business 340 εκατ. δολαρίων

Αδαμάντιος Πολέμης, εφοπλιστής

Αδαμάντιος Πολέμης, εφοπλιστής New Shipping

Μια πολύ μεγάλη επένδυση ετοιμάζεται να κάνει η ναυτιλιακή New Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Αδαμάντιου Πολέμη, καθώς υπέγραψε επιστολή προθέσεων για την κατασκευή 5 νεότευκτων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC σε κινεζικά ναυπηγεία, μια παραγγελία που αγγίζει σε κόστος τα 340 εκατ. δολάρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η New Shipping υπέγραψε επιστολή προθέσεων (letter of intent-LOI) με τα κινεζικά ναυπηγεία Jinhai Heavy Industry του ομίλου HNA Group για ένα ναυπηγικό πρόγραμμα κατασκευής τουλάχιστον 2 δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC (χωρητικότητας 320.000-dwt) για την τιμή των 70 εκατ. δολαρίων το καθένα, με την option κατασκευής για ακόμη 2.

Η επιστολή προθέσεων έχει ισχύ μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου του 2017 ενώ τα πλοία πρόκειται να παραδοθούν στην εταιρεία του κ. Πολέμη το 2019.

Επιπλέον, η New Shipping, στο πλαίσιο της παραγγελίας των 4 αυτών VLCCs στα ναυπηγεία Jinhai, αποφάσισε να αποκτήσει ακόμη ένα νεότευκτο VLCC το οποίο κατασκευαζόταν για λογαριασμό της ναυτιλιακής GC Tankers από τη Σιγκαπούρη. Το “Hangzhou” – όπως ονομάζεται – έχει χωρητικότητα 319.611-dwt, ενώ, σύμφωνα με τους brokers, το ποσό των 60 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε η εταιρεία για την εξαγορά του, θέτει νέο χαμηλό ρεκόρ τιμών στα νεότευκτα για τον τομέα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ναυπηγικό πρόγραμμα – συνολικής αξίας 340 εκατ. δολαρίων – είναι ουσιαστικά και το πρώτο της New Shipping που αφορά VLCCs από τη στιγμή της ίδρυσής της το 2014, καθώς μέχρι τώρα η εταιρεία «έχτιζε» το στόλο της μέσω εξαγορών μεταχειρισμένων πλοίων αυτής της κλάσης. Για την ακρίβεια, η New Shipping διαθέτει στο στόλο της 9 μεταχειρισμένα VLCCs, όλα κατασκευής από το 1999 ως το 2002, ενώ συνολικά διαθέτει 19 δεξαμενόπλοια.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, πριν δύο χρόνια, τα αδέλφια Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης – ιδιοκτήτες και οι δύο της Polembros – αποφάσισαν μετά από 40 χρόνια κοινής, επιτυχημένης, επιχειρηματικής πορείας να χωρίσουν τις επιχειρήσεις τους, ακολουθώντας διαφορετική στρατηγική ανάπτυξης και επιθυμώντας να δώσουν ενεργό ρόλο στους διαδόχους τους. Έτσι, ο Σπύρος Πολέμης με το γιο του Λεωνίδα κράτησαν την Polembros και ο Αδαμάντιος με τα δύο του παιδιά ανέλαβαν τη New Shipping.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εφοπλιστικές συμμαχίες: o Γ. Οικονόμου αυξάνει τη συμμετοχή του στην Danaos του Γ. Κούστα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Μιχάλης Ζολώτας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζει την ανανέωση των τάνκερ της η CM Lemos – Πωλητήριο σε ένα ακόμα suezmax