Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

ναυτιλία

Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

Τεράστια κρατική βοήθεια για την HMM

Η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή Hyundai Merchant Marine (ΗΜΜ) πρόκειται να λάβει ένα τεράστιο πακέτο κρατικής βοήθειας από την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας που θα αγγίξει τα 632 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά, τα οποία ήρθαν κυριολεκτικά ως «μάνα εξ ουρανού», η εταιρεία πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει τόσο για να ενισχύσει την ρευστότητά της όσο και για να δρομολογήσει ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα κατασκευής νεότευκτων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων.

Νέα συμφωνία για την Concordia Maritime

Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

Νέα συμφωνία πώλησης-και-επαναμίσθωσης (sale-and-leaseback) συνήψε η σουηδική ναυτιλιακή Concordia Maritime, της οποίας ηγείται ο Kim Ullman. Η συμφωνία αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά για την εταιρεία και προβλέπει την πώληση του δεξαμενόπλοιου μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου Stena Important (χωρητικότητας 50.000-dwt και κατασκευής 2015) σε μια «μεγάλη ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία» η οποία θα το ναυλώσει «γυμνό» (bareboat) για μια περίοδο 9 ετών, με υποχρέωση εξόφλησης τον 9ο χρόνο. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 36 εκατ. δολαρίων.

Η ναυτιλία ασκεί πιέσεις στα αποτελέσματα της Credit Suisse

Στα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Credit Suisse ανακοίνωσε αύξηση στις ζημίες που σχετίζονται με τα ναυτιλιακά δάνεια, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 74,62 εκατ. δολαρίων, έναντι 54,8 εκατ. δολαρίων που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Η Credit Suisse αποδίδει την αύξηση αυτή στην κατάσταση που επικρατεί στη ναυτιλιακή αγορά και βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστών για τα προβληματικά ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια.

Συνεργασία της Shell με την Pavilion Energy για παροχή LNG στη Σιγκαπούρη

Ο κολοσσός ενέργειας Shell συνήψε συμφωνία με την Pavilion Energy προκειμένου να προμηθεύει τη Σιγκαπούρη με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αρχής γενομένης από το δεύτερο μισό του 2017. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή LNG στη χώρα που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξεως του 10% του συνολικού εμπορίου αερίου. «Αυτό θα ενισχύσει κατά πολύ τον ανταγωνισμό υπέρ των πελατών μας», υποστήριξε σχετικά ο S. Iswaran, υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης σε συνέδριο για το εμπόριο LNG στην ασιατική αγορά.

Ακυρώνει το project αναδιάρθρωσης η China Shipbuilding

Ο κρατικών συμφερόντων κινεζικός ναυπηγικός όμιλος CSIC Group αποφάσισε να ακυρώσει το project μεταφοράς έξι γιαρδών στη θυγατρική του China Shipbuilding Industry Co., καθώς αυτές δεν διαθέτουν πια το πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Είναι γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις γιάρδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η μεταφορά τους στη θυγατρική αποτελούσε μέρος του μεγάλου αναδιαρθρωτικού project, καθώς η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί να εξορθολογήσει τη διοίκηση των ναυπηγείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το scrapping η «θεραπεία» στην κρίση που πλήττει τη ναυλαγορά των containers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγ. Φράγκου: Γιατί οι αναλυτές συστήνουν “πώληση” των μετοχών της Navios Acquisition

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άννα Ζολώτα: Δραματική εξέλιξη για τη NewLead η επίσχεση του NewLead Granadino