Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Fraport: Γιατί καθυστερεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Fraport

Με καθυστέρηση 1,5 μήνα θα παραδοθούν, εκτός απροόπτου, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζου, τα οποία επρόκειτο να δοθούν στα τέλη Ιανουαρίου. 

Όπως υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπρίτζης,  νέα ημερομηνία παράδοσης ορίζεται η 15η Μαρτίου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η ίδια η Fraport.

Αν και ο κ. Σπρίτζης δεν αποκάλυψε τους λόγους της καθυστέρησης, οι πληροφορίες που διακινούνται θέλουν την κοινοπραξία να βρίσκεται σε κόντρα με την κυβέρνηση αναφορικά με το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών που θα λειτουργούν στα αεροδρόμια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει το κόστος λειτουργίας τους να επιβαρύνει την πλευρά της Γερμανικής εταιρείας, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους ανθρώπους της Fraport.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την αρχική συμφωνία τα αεροδρόμια θα έπρεπε να είχαν περάσει στα χέρια της Fraport στις 31 Ιανουαρίου.

Από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, το Δημόσιο θα εισπράξει 1,23 δισ. ευρώ, ενώ έχει λαμβάνειν ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται, ετησίως, ως ποσοστό 28,2% και 28,94% των EBITDA των περιφερειακών της ομάδας Α και Β, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει η κοινοπραξία θα φέρουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις των 14, απαξιωμένων στις περισσότερες περιπτώσεις, αεροδρομίων, με στόχο αυτά να εξυπηρετούν μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερους από 30 εκατομμύρια επιβάτες. Τα σχέδια αναβάθμισης του κάθε αεροδρομίου ξεχωριστά έχουν πλέον ολοκληρωθεί και μένει μόνο η εφαρμογή τους στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελ. Βενιζέλος: Ποδαρικό το 2017 με 1,2 εκατ. επιβάτες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Elpedison: Συμφωνία με την AXA στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Μαρινάκης: Ολοκλήρωσε deal 67 εκατ. δολ. στο ξηρό φορτίο