Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Alpha Bank: Στις 20 Δεκεμβρίου οι προσφορές για την πώληση χαρτοφυλακίου 2,5 δισ. ευρώ

Μαντζούνης Alpha Bank

Δ. Μαντζούνης

Δυναμικά στην αγορά πώλησης κόκκινων δανείων μπαίνει πριν τα τέλη του χρόνου η Alpha Bank, ανοίγοντας τη διαδικασία με την πώληση χαρτοφυλακίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους για το project Venus, όπως ονομάζεται το πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βγαίνει προς πώληση, λήγει στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου έχει οριστεί η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 250.000 δάνεια που οφείλονται από 156.000 οφειλέτες, οι οποίοι δεν είναι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και νομικά πρόσωπα και κυρίως μικρές επιχειρήσεις. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου που βαίνει προς πώληση δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις. Πρόκειται δηλαδή για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που έχουν σε καθυστέρηση εδώ και αρκετά χρόνια. Το project Venus τρέχει για λογαριασμό της Alpha Bank η KPMG Λονδίνου, ενώ το ενδιαφέρον με βάση τις πρώτες ενδείξεις, αναμένεται ισχυρό, καθώς πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πακέτο που βγάζουν προς πώληση οι ελληνικές τράπεζες, μετά το πακέτο του 1,5 δις ευρώ, που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Eurobank.

Οι πωλήσεις δανείων θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης κόκκινων δανείων από την πλευρά των τραπεζών. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους έως το 2019 που δημοσιεύθηκε χθες, οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν τις πωλήσεις, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι «τρεις δρόμοι» των τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεπέρασαν τους στόχους για τα «κόκκινα δάνεια» οι τράπεζες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δέκα εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων… στην ποδιά των ελληνικών τραπεζών