Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Ιταλός επενδυτής αγνόησε τη συμβουλή της μαμάς του, στοιχημάτισε στη Lyft και δικαιώθηκε

Οι Ιταλοί αγαπούν τον καφέ τους και ακούν τις μαμάδες τους, οπότε η απόφαση ενός επιχειρηματία από το Μιλάνο να πουλήσει την οικογενειακή επιχείρηση μηχανών εσπρέσο, να ξεκινήσει ένα fund επιχειρηματικών κεφαλαίων και να ποντάρει σε μια αμερικανική startup – ενάντια στις επιθυμίες της μαμάς του – ήταν μια τολμηρή κίνηση.

Βεβαίως, όταν ο Luca Rancilio αποφάσισε να αποχωρήσει από τον επαγγελματικό εξοπλισμό καφέ και να ιδρύσει την εταιρεία venture capital Rancilio Cube το 2013, ουσιαστικά αντάλλασσε μια οικογενειακή επιχείρηση με μία άλλη. Το fund των 15 εκατομμυρίων ευρώ είναι μια υπόθεση όλων των Rancilio, με σημαντικά πόστα για την αδελφή του Silvia και την 80χρονη μητέρα του Adele, που ο Luca αστειευόμενος λέει ότι είναι «η γηραιότερη επενδύτρια κεφαλαίων στην Ευρώπη».

Με ένα μακροχρόνιο επιχειρηματικό υπόβαθρο, η στροφή στα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου δεν ήταν ένα τεράστιο άλμα για την οικογένεια Rancilio. Αλλά το να πειστεί η οικογένεια να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο στοίχημα της επιχείρησης μέχρι σήμερα απαιτούσε λίγη πίεση.

Όταν ο 48χρονος Luca πρότεινε μια επένδυση στην εταιρία Lyft το 2015, η επικεφαλής της οικογένειας Adele δεν είχε εντυπωσιαστεί. «Το να καλείς ταξί με smartphone είναι απλώς τρελό», έλεγε η Adele, επισφραγίζοντας την πεποίθηση του Luca ότι η ιδέα ήταν ιδανική για τους millennials της Ιταλίας.

Το αρχικό στοίχημα

Η οικογένεια τελικά πείστηκε και το Lyft με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των 89 επενδύσεων των Rancilio. Το αρχικό στοίχημα του 1 εκατομμυρίου ευρώ καθιστούσε τη Rancilio Cube ως τον μοναδικό ιταλικό άμεσο επενδυτή της Lyft πριν από την ένταξή της στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο.

Αν και ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες με τη μαμά Adele για την Lyft, υποστηρίζοντας ότι η αποτίμηση της μετοχής βασίζεται σε υπερβολικά αισιόδοξες απόψεις για το πότε οι millennials θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την ιδιοκτησία αυτοκινήτων, ο Luca παραμένει αισιόδοξος.

«Έχουμε μία εξάμηνη περίοδο ‘παγώματος’, αλλά πιστεύω έντονα στη Lyft», είπε. Το fund μπήκε στην εταιρεία στα 29 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με την αρχική τιμή δημόσιας προσφοράς της εταιρείας των 72 δολαρίων, η οποία αντιστοιχεί στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Οι άλλες επενδύσεις της Rancilio Cube σε startups, πολλές στις ΗΠΑ, είναι κατανεμημένες σε διάφορες βιομηχανίες όπως οι τράπεζες (στη γερμανική κινητή τράπεζα N26), η λιανική (Lyst) και η «οικονομία διαμοιρασμού» (Uber, Airbnb). Το fund σχεδιάζει να συνεχίσει να προσθέτει επενδύσεις σε περίπου 10 εταιρείες ετησίως στο χαρτοφυλάκιό του, σύμφωνα με τον Luca Rancilio.

Αν και η είσοδος της Lyft στο Χρηματιστήριο έχει βάλει τον Rancilio στο προσκήνιο για πρώτη φορά, ο 48χρονος Luca λέει ότι είναι περισσότερο περήφανος για την επένδυση της επιχείρησής του στην εταιρεία αναδάσωσης Treedom. Η ιταλική εταιρεία, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να φυτεύουν δέντρα με ένα κλικ του ποντικιού και να τα παρακολουθούν στο διαδίκτυο, «ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική μου», ανέφερε.

Ακόμα, ο Luca σπεύδει να σημειώσει ότι η Cube ενδιαφέρεται για κάθε είδους επενδύσεις, όχι μόνο για μοντέρνες επιλογές όπως η Treedom ή η Lyft. Η εταιρεία διαθέτει επίσης περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο παραδοσιακών συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Γιατί ο Χρήστος Μεγάλου πήγε στη Νέα Υόρκη και ο Βασίλης Ψάλτης στο Λονδίνο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ο Τζεφ Μπέζος θα διατηρήσει τον έλεγχο της Amazon μετά το διαζύγιό του