Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

EDF: Στα 9,7 δισ. ευρώ το κόστος κρατικοποίησης της “γαλλικής ΔΕΗ”

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ

Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να πληρώσει περίπου 9,7 δισ. ευρώ για την πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France (EDF), καθώς προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Το γαλλικό δημόσιο θα προσφέρει 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει το 16% της EDF που δεν κατέχει ήδη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για premium 53% σε σχέση με το κλείσιμο τα 7,84 ευρώ, το κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας στις 5 Ιουλίου, την ημέρα προτού η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν ανακοινώσει την κρατικοποίηση.

Η μετοχή της εταιρείας, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε ανασταλεί από τις 13 Ιουλίου εν αναμονή λεπτομερειών για το σχέδιο, εκτινάχθηκε κατά 15% στα 11,75 ευρώ νωρίτερα στο Παρίσι.

“Η τιμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εύρους, λαμβάνοντας υπόψη τις ομοειδείς εταιρείες και τις συνθήκες της αγοράς”, επισήμανε ο Gregory Lafitte, αναλυτής στην Tradition.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τιμή προσφοράς μεταξύ 10,5 έως 2,5 ευρώ, τόνισε.

Εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και μια γενιά στην Ευρώπη, η Γαλλία θέλει να κρατικοποιήσει την χρεωμένη EDF προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, προχωρώντας παράλληλα σε μαζικές επενδύσεις για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Οι υφιστάμενοι αντιδραστήρες της εταιρείας κοινής ωφελείας πλήττονται από την επιδείνωση της αξιοπιστίας, ενώ η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.

Αυτή η κακή απόδοση, σε συνδυασμό με το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που επέβαλε η κυβέρνηση, έχει κάνει το χρέος της EDF να φαίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο.

Η κρατικοποίηση μπορεί να διαβεβαιώσει τους πιστωτές της EDF για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της εταιρείας, αλλά θα αφήσει πολλές ακόμη προκλήσεις για τον διάδοχο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Jean-Bernard Levy, ο οποίος είναι 67 χρονών και πρόκειται να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στους κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων θα προσφερθούν 15,64 ευρώ για κάθε ομόλογο.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο