Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Τι συμβουλές δίνουν Οικονόμου, Βαφειάς και Χατζηπατέρας για τη ναυτιλία

ναυτιλία

Από αριστερά: Γιώργος Οικονόμου (επικεφαλής DryShips), Χάρης Βαφειάς (επικεφαλής Vafias Group), Γιάννης Χατζηπατέρας (επικεφαλής Dorian LPG)

Τρεις από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιώργος Οικονόμου, ο Χάρης Βαφειάς και ο Γιάννης Χατζηπατέρας, καταθέτουν τη δική τους άποψη σχετικά με την κυκλική φύση που διέπει τη ναυτιλία αλλά και το πώς να οχυρωθεί ένας εφοπλιστής απέναντι στις δυσκολίες και τις προκλήσεις, όπως εκείνες που έφερε το 2016, που ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στην παγκόσμια ναυτιλιακή ιστορία.

Ειδικότερα, οι εφοπλιστές αναλύουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μεταβλητότητα σε έναν κλάδο που αλλάζει συνεχώς και το απρόβλεπτο είναι ένα από τα κύρια γνωρίσματά του, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν ποιοι παράγοντες καταδεικνύουν το πότε θα βελτιωθεί η αγορά.

Ο Γιάννης Χατζηπατέρας, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dorian LPG, πιστεύει ότι τη μεταβλητότητα δεν μπορεί κανείς να την εξαφανίσει από την αγορά, μπορεί ωστόσο να την έχει με το μέρος του, ενώ υποστηρίζει ότι «Με έναν ισχυρό ισολογισμό, μπορείς να εκμεταλλευτείς προς όφελός σου τους κύκλους της αγοράς. Η δική μου φιλοσοφία έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να προσπαθούμε να παίρνουμε επενδυτικές αποφάσεις με βάση την αγορά καθαυτή και όχι με βάση εξωτερικά ερεθίσματα ή… φαντασίες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπατέρα, όσο καλό κι αν είναι ένα deal, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, οπότε θα πρέπει κανείς να έχει υπολογίσει όσο το δυνατό καλύτερα το ρίσκο που σχεδιάζει να πάρει. Ακόμη -αν και πιο δύσκολο στην πράξη- ένας εφοπλιστής θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τη δυναμική της αγοράς και να επενδύει με βάση αυτή. «Το να αγοράζεις είναι το εύκολο κομμάτι, αλλά το να πουλάς απαιτεί πειθαρχία και σωστή ανάλυση», λέει ο επικεφαλής της Dorian LPG και τονίζει ότι η τιμή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όταν κάποιος πραγματοποιεί αγοραπωλησίες την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Από τη μεριά του ο Χάρης Βαφειάς, επικεφαλής του Ομίλου Βαφειά, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να αντιμετωπίσει κανείς τη μεταβλητότητα», ενώ συμβουλεύει να διατηρεί κανείς χαμηλά τα επίπεδα μόχλευσης ώστε, αν πάρει μια λάθος απόφαση, οι συνέπειες να μην είναι εκτός ελέγχου. Επιπλέον, ο κ. Βαφειάς παραδέχεται ότι «Δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς αν μια φάση ανάκαμψης έχει στέρεες ή σαθρές βάσεις. Αν όμως έχει τις σωστές βάσεις, τότε όσο πιο γρήγορα αγοράσει κανείς, τόσο πιο κερδισμένος θα βγει».

Τέλος, ο Γιώργος Οικονόμου, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ναυτιλιακών DryShipsCardiff Marine και TMS Tankers, εξηγεί στο TradeWinds ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσει καλύτερα την κυκλική φύση της ναυτιλίας είναι το να διατηρεί τη μόχλευση σε χαμηλά επίπεδα, να αγοράζει και να πουλάει την κατάλληλη στιγμή: «Να διατηρεί κανείς το βιβλίο παραγγελιών σε λογικά επίπεδα, να προσπαθεί να αφουγκραστεί το πού οδεύει η ζήτηση και να πράττει αναλόγως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Διευρύνθηκαν οι ζημίες για τον Συμεών Παληό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγελική Φράγκου: Ζημιές μεν, αισιοδοξία δε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Χατζηιωάννου: Αποφεύγει τα νεότευκτα πλοία η Safe Bulkers, αλλά βολιδοσκοπεί μεταχειρισμένα