Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Barclays: H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Επιτάχυνση ή επιβράδυνση;

Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να αποδειχτούν οι πιο σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία μετά τη πτώση της Lehman Βrothers το 2008. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια σειρά από γεγονότα θα καθορίσουν εάν θα υπάρξει επιτάχυνση ή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με αναλυτές της Barclays. Η τελική έκβαση του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Ενώ η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάρει το προβάδισμα σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής έχει δει μια απότομη άνοδο της δημοτικότητάς της, ιδιαίτερα μετά τη μοιραία επίθεση που κόστισε τη ζωή της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος Jo Cox, την περασμένη Πέμπτη.

Υπάρχει επίσης μια σύγχυση στις ΗΠΑ αναφορικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θέλει να αυξήσει τα επιτόκια ή να τα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για το αν η ανάκαμψη στην Κίνα θα εξασθενίσει σύντομα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο θα εκτυλιχθούν τα γεγονότα αυτά ή την τροπή που θα πάρουν, αυτό όμως που παραμένει βέβαιο είναι πως θα έχουν μια βαθιά επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Η παγκόσμια προοπτική μοιάζει να αποκτά όλο και περισσότερο ένα δυαδικό χαρακτήρα: όχι μόνο θα μπορούσε το αποτέλεσμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, αλλά και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αυτή την εβδομάδα έκανε την πολιτική της Federal Reserve να φαντάζει διφορούμενη εν όψει της πρόσφατης αβεβαιότητας που υπάρχει για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα, τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας για την Κίνα αναδεικνύουν πως το επενδυτικό κίνητρο με γνώμονα την ανάκαμψη της ανάπτυξης, μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει. Οι πολιτικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν, ως εκ τούτου, να οδηγήσουν σε ένα παγκόσμιο μακροοικονομικό σενάριο πολύ χειρότερο από το τωρινό.

Συνεπώς, το να προβλέψει κανείς το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τη ρίψη ενός νομίσματος.

Έτσι μοιάζει η πιθανότητα ενός Brexit σύμφωνα με τη Barclays:

Πως θα επηρεάσει το Brexit τις παγκόσμιες επενδύσεις:

Σύμφωνα με τη Barclays μια πιθανή έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας θα αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για την Ευρωζώνη, καθώς θα αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης σε αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης: “Αυξήσαμε ελαφρώς το βασικό μας μακροοικονομικό σενάριο καθώς οι επενδύσεις πάγιων κεφαλαίων αναπτερώνονται: αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,7% το 2016 και 1,8% το 2017. Ωστόσο, σε ένα ενδεχόμενο εξόδου, οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη μειώνονται σημαντικά σε 1,4% το 2016 και 0,4% το 2017, έναντι 1,7% και 1,8% σε ένα ενδεχόμενο παραμονής, αντίστοιχα.”

Υπάρχουν κάποιοι, όπως ο Mohamed El-Erian, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co. (PIMCO) και επί του παρόντος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, οι οποίοι είδαν αυτή τη δυαδική οικονομία να πλησιάζει. Ήδη το Μάρτιο είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε ένα κομβικό σταυροδρόμι μέσα σε διάστημα τριών χρόνων.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής, είτε θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αμέτοχοι καθώς ο κόσμος θα βυθίζεται σε ένα τέλμα οικονομικής αστάθειας και πολιτική κατάρρευσης, ή θα βρουν έναν τρόπο να ξεκλειδώσουν τις σωρούς των εταιρικών μετρητών που στοιβάζονται στο περιθώριο, αναζωογονώντας την ανάπτυξη.

“Ο δρόμος στον οποίο βρισκόμαστε πλησιάζει στο τέλος του,” δήλωσε ο El-Rian στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο νωρίτερα αυτό το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/sok-tha-ftasi-ta-65000-dolariaoungia-o-chrisos-se-5-chronia/54810