Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τι θα γίνει στο Χ.Α. την ερχόμενη εβδομάδα – Βουτιά πάνω από 48% για τις μετοχές, μηδενίζονται τα κέρδη του 2019

Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου

Τραγικές απώλειες καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Ο Ιανουάριος αρχικά, που άρχισε να μεγεθύνεται ο εκ Κίνας κορωναϊός έφερε απώλειες 0,6% και ο Φεβρουάριος που οι ιός άρχισε να εξαπλώνεται στην Δύση με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Β. Ιταλία, οι απώλειες ανήλθαν σε… 20,92%! Από την αρχή της χρονιάς, σωρευτικά, οι απώλειες άγγιξαν το 21,42% και περισσότερα από 10 δις. ευρώ κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν υπό τον φόβο της πανδημίας. «Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε όσους καταπιάνονται με τις αγορές», υποστηρίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της Damma Holdings κ. Γ. Παπουτσής, «είναι να είναι δανεισμένος», ότι κι αν σημαίνει τούτο για τους επενδυτές εκείνους που κυνηγούν αποδόσεις.

Ο κοροναϊός «κόλλησε» τα πάντα στο χρηματιστηριακό πέρασμά του. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς από το ιστορικό χαμηλό στην απόδοσή του στις 13/2, που ήταν 0,90%, πλέον κινείται στη ζώνη του 1,37%! Ήδη μέσα στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς καταγράφονται απώλειες σε μετοχές που ξεπερνούν το… 48%!

Τη στιγμή δε που γράφονται αυτές οι γραμμές ο κορωναϊός έχει κάτι περισσότερο από 80 χιλιάδες κρούσματα, περίπου 2.800 θανάτους και περίπου 36 με 40 χιλιάδες που έχουν ανανήψει εντελώς. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι που βρίσκεται η υπερβολή και που η αλήθεια, αναγκάζοντας μια σειρά από πολυεθνικές, όπως η Diageo να προειδοποιούν για μειωμένα αποτελέσματα φέτος…

Ειδικά για το Χ.Α., η εξήγηση που έρχεται μέσω του Bloomberg είναι ότι το 2019 εμφάνισε από τις μεγαλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως με κέρδη που ξεπέρασαν το 50%.

Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι απώλειες ψαλιδίζουν τα κέρδη της περασσμένης χρονιάς. Η πτώση για την Τράπεζα Αττικής, αγγίζει το 48,4%, της Ιντραλότ το 43,2%, της Ιντρακόμ το 34,9%, της MLS το 37,2%, της Ιντρακάτ το 27,6%, της διεθνοποιημένης πια Κρι Κρι το 18%, των Πλαστικών Θράκης το 18,3%, του Ικτίνου το 22%, του Παπουτσάνη το 18,1%.

Στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση η κατάσταση είναι πιο άσχημη. Η Πειραιώς γράφει απώλειες στο ταμπλό από το ξεκίνημα της χρονιάς 33,6%, η Eurobank 38,5%, ο Τιτάνας που διαπραγματεύεται και στις Βρυξέλλες 32,6%, η Εθνική Τράπεζα 33,8%, η ΔΕΗ με το φιλόδοξο business plan και το turn around story υποχωρεί 28,5%, η Ελλάκτωρ 28,9%, η Alpha Bank 33,1%, ο Μυτιληναίος 30,4%, η Βιοχάλκο 27,1%, η Aegean 25%, ο ΟΛΠ 25%, Η Motor Oil28,2%, τα ΕΛΠΕ 28,7%, η Jumbo 23,3% και γενικότερα ούτε μία μετοχή του FTSE 25 δεν σημειώνει θετικό πρόσημο!

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει ότι, «η συγκυρία που διανύουμε έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες καθοδικές φάσεις των Αγορών: Οι επιπτώσεις αναφέρονται σε μια ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ένα δομικό πρόβλημα, δεν διανύουμε μια κατάσταση τυπικής ύφεσης που ήρθε για να μείνει και θα χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα ή παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Η μετάθεση της ζήτησης κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στο φετινό α’ εξάμηνο επομένως ο χρόνος επί του παρόντος είναι η κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει το βαθμό πίεσης των αγορών. Σε πιο τοπικό επίπεδο το σπιράλ πωλήσεων έχει και αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική η οποία βγαίνει είτε με ρευστοποιήσεις μοχλευμένων θέσεων είτε στην λογική των επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών».

Τεχνικά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο αναλυτής, «βρίσκεται σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, μια κατάσταση που συναντάται τον Ιούλιο του 2016 μετά την ανακοίνωση του Brexit και την απότομη πτώση που ακολούθησε και στις 9 Φεβρουαρίου της ίδια χρονιάς όταν σημειώθηκαν τα πολυετή χαμηλά της αγοράς (>31 χρόνια) στις 420 μονάδες. Μια τόσο σφοδρή υποτιμητική εικόνα δεν μένει ποτέ αναπάντητη χωρίς αντίδραση και είναι πλέον θέμα 1 ή 2 συνεδριάσεων εκδήλωσης κάποιας ανοδικής διόρθωσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά μακροχρόνιους πυθμένες όταν  συνδυάζεται με σφοδρές υποτιμήσεις και ανοδικές αποκλίσεις από τους άλλους ταλαντωτές. Η αντίδραση προς ώρας έχει στόχο τις 860 μονάδες όπου εκεί η αγορά θα αναμετρηθεί με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τον οποίο έχει πλέον διασπάσει καθοδικά από την περασμένη Δευτέρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε όλες τις χρονικές περιόδους πουλημένος θέτοντας το τέλος του Bull market το οποίο ξεκίνησε τεχνικά πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Η διαγραμματική συγκυρία προβλέπεται συναρπαστική καθώς η επόμενη ημέρα τέτοιων εξάρσεων συνοδεύεται από μεταβλητότητα και από τις δύο πλευρές, σενάριο το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για το κοντινό χρονικό διάστημα».