Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα με το βλέμμα στο θρίλερ της Τζόρτζια

Wall Street

Με μικτά πρόσημα άνοιξε την Τετάρτη η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της έκτακτης ψηφοφορίας στη Τζόρτζια, η οποία οδεύει προς μια μεγαλειώδη νίκη των Δημοκρατικών, που θα κάνει πιο εύκολη την θητεία του Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, η απόδοση του κρατικού αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται πάνω από το 1%.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εξασφαλίσει την μια από τις δύο διεκδικούμενες έδρες για την Γερουσίας, με τον πάστορα Raphael Warnock να γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός γερουσιαστής που εκλέγει η Τζόρτζια. Αλλά και στη δεύτερη μονομαχία ο υποψήφιος τους Jon Ossoff προηγείται με 50,2% έναντι 49,8% του Ρεπουμπλικανού David Perdue, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Εάν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν και στη δεύτερη μονομαχία, στην Γερουσία τα δύο κόμματα θα έχουν από 50 γερουσιαστές, με την νέα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να είναι αυτή που θα αποφασίσει για το ποιος θα λάβει την ηγεσία του σώματος.

Την ίδια ώρα τα βλέμματα στρέφονται και στο Κογκρέσο όπου θα πραγματοποιηθεί η κύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Ομάδα 11 Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών αναμένεται να αρνηθούν να δώσουν την έγκρισή τους στον Τζο Μπάιντεν, οδηγώντας το σώμα σε μια πιο αργή διαδικασία με συζήτηση επί του θέματος, ενώ τα βλέμματα θα στραφούν και στον αντιπρόεδρο Πενς, ο οποίος θα προεδρεύσει της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να έχει πολλές επιλογές, παρά τις προτροπές του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος έχει προετοιμάσει μια μεγάλη διαδήλωση με χιλιάδες οπαδούς του στην Ουάσιγκτον την ίδια ώρα, συνεχίζει να αμφισβητεί τη νίκη Τραμπ.

Μια διπλή νίκη των Δημοκρατικών στη Τζόρτζια αναμένεται πως θα δώσει μεγαλύτερη άνεση στον Τζο Μπάιντεν για να περάσει την πολιτική του, κάτι που ωστόσο προβληματίζει τους επενδυτές, κυρίως αυτούς των τεχνολογικών μετοχών, σχετικά με την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος.

Έτσι, σχεδόν μισή ώρα από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones ενισχύεται στις  30.623,08 μονάδες με άνοδο 0,76% ενώ ο  S&P 500 στις  3.736,72 μονάδες με άνοδο 0,26%. Αντίθετα, ο δείκτης των τεχνολογικών μετοχών  Nasdaq υποχωρεί στις 12.743,90 μονάδες με απώλειες -0,59%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο αυτή την ώρα καταγράφουν οι μετοχές των Caterpillar (5,32%), Dow (4,75%) και Goldman Sachs (4,09%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Coca-Cola (-3,01%).