Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικρά κέρδη για τα futures με το βλέμμα σε Μπάιντεν και πληθωρισμό

Άνοδο «δείχνουν» τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street την Παρασκευή, με το αισιόδοξο κλίμα να επικρατεί στην αγορά εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Την Πέμπτη η Wall Street κινήθηκε με σταθερό ρυθμό, με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριξη στα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα από την αγορά εργασίας, αλλά και στην αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Οι αρχικές αιτήσεις για την έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 406.000 την προηγούμενη, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, σε νέο χαμηλό ρεκόρ για την περίοδο μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο αριθμός των αιτήσεων θα διαμορφωνόταν στις 425.000. Την ίδια ώρα, έκθεση του υπουργείου Εμπορίου ανέφερε πως η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ έφτασε στο 6,4% στο πρώτο τρίμηνο, αφήνοντας αμετάβλητες τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.464,64 μονάδες, με άνοδο 0,41%, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.200,88 μονάδες με άνοδο 0,12% ενώ ο Nasdaq στις 13.736,28 μονάδες με οριακές απώλειες -0,01%.

Η Wall Street έχει σημειώσει άνοδο αυτή την εβδομάδα, με τον διευρυμένο S&P 500 να αυξάνεται 1%, ο βιομηχανικός Dow Jones των blue chip κατά 1,12% υψηλότερα και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 1,5%.

Την Πέμπτη, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας παρουσίασαν την δική τους αντι-πρόταση, ύψους 928 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση των υποδομών, απέναντι στην πρόταση του Προέδρου Μπάιντεν, ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν ξανά την έκκληση του Μπάιντεν για αύξηση των εταιρικών φόρων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος της πρότασής τους με κεφάλαια που έχουν ήδη διατεθεί από το Κογκρέσο. Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλλεν κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου να αυξήσουν τις δαπάνες, επισημαίνοντας ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό δαπάνες παρέμειναν στάσιμες για 11 χρόνια.

Σήμερα ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα αυξήσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες στα 6 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022. Οι νέες δαπάνες του Μπάιντεν αποσκοπούν στη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων τόσο στις υποδομές όσο και στην «πράσινη» τεχνολογία, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Αμερικής παγκοσμίως.

Στα εταιρικά, η Salesforce θα βρίσκεται στο επίκεντρο την Παρασκευή, με τη μετοχή της να αυξάνεται κατά 5,4% πριν από την αγορά, αφού η εταιρεία λογισμικού αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Η μετοχή της HP από την άλλη μειώθηκε πάνω από 6% πριν από την αγορά, καθώς η εταιρία προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη τσιπ υπολογιστών θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της να καλύψει τη ζήτηση για φορητούς υπολογιστές φέτος.

Η Boeing δήλωσε την Παρασκευή ότι παρέχει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα 787 Dreamliners, μετά από έκθεση ότι σταματά και πάλι τις παραδόσεις των προβληματικών αεροπλάνων. Τα αεροσκάφη 737 MAX και 787 της Boeing έχουν εμφανίσει πολλά ηλεκτρικά και άλλα προβλήματα από τα τέλη του περασμένου έτους. Η μετοχή λίγο πριν το άνοιγμα σημειώνει πτώση 1,4%.

Το Bitcoin έπεσε την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο αυτή την εβδομάδα. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έκανε βουτιά έως και 8,2% στα 35.339 δολάρια, καθώς παρέμεινε καρφωμένο στο σχετικά στενό εύρος συναλλαγών αυτής της εβδομάδας. Αυτή την ώρα η τιμή βρίσκεται στα 36.681 δολάρια.

Η μετοχή της Johnson & Johnson αυξήθηκε 0,6% μετά την αναβάθμιση από τη Morgan Stanley σε «overweight» αλλά και την έγκριση για χρήση που πήρε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μετοχή της AMC Entertainment αυξήθηκε 12%, μετά από την άνοδο 35% που σημείωσε στην χθεσινή συνεδρίαση.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones κερδίζουν 160 μονάδες ή 0,5%, του S&P 500 προσθέτουν ήπια 0,3% και του τεχνολογικού Nasdaq επίσης μικρή άνοιδο 0,2%.