Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Βιοχάλκο: Tα μυστήρια της CENER και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ- Ο ρόλος της NOVAL

Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco)

Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco)

Εμφανής η αδυναμία προσέγγισης των 5 ευρώ, επίπεδα τα οποία μπορεί να έχει να δει η μετοχή ΒΙΟ 0,69% 5,84 της Βιοχάλκο από τις αρχές του μήνα, αλλά τυχόν διάσπασή τους θα ισοδυναμούσαν με την προσέγγιση υψηλών 14άρων ετών. Η χρηματιστηριακή αδυναμία της Βιοχάλκο, που για άλλους ερμηνεύεται ως συσσώρευση της μετοχής,  αφού οι όγκοι συναλλαγών που πραγματοποιούνται είναι μεγάλοι, πάνω από 100 – 150 χιλιάδες κομμάτια, δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί, αφού δεν φαίνεται να εισπράττει τίποτα από την χρηματιστηριακή αίγλη των θυγατρικών της.

Η Βιοχάλκο, η οποία είναι πλήρως συγκεντρωμένη από τους βασικούς της μετόχους, τα μέλη της οικογένειας Στασινόπουλου, Ιπποκράτη – Ιωάννης, Νικόλαο, Ευάγγελο και Μιχαήλ, σε ποσοστό της τάξης του 84%, εξακολουθεί να κλείνει τα αυτιά στις σειρήνες των funds. Τα οποία προτρέπουν τη διοίκησή της να προχωρήσει  σε placement προκειμένου να διευκολυνθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής και βεβαίως να διευρυνθεί η μετοχική σύνθεση. Χαρακτηριστικά, η Βιοχάλκο, έτσι όπως είναι δομημένη μετοχικά, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, δεν θα μπει ποτέ σε κανένα διεθνή δείκτη παρακολούθησης, όπως είναι αυτός της Morgan Stanley.

Το παράδοξο είναι ότι η μητρική εταιρεία της Cenergy, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της Noval Properties υπολείπεται σε κεφαλαιοποίηση, σε σχέση με τις τρεις θυγατρικές της. Η αξία των τριών θυγατρικών της, εκ των οποίων η Cenergy χθες πραγματοποίησε ιστορικό υψηλό, υπερβαίνει το 1,867 δις. ευρώ, όταν της μητρικής Βιοχάλκο η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στο 1,214 δις. ευρώ. Δηλαδή η αποτίμηση της Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο διαρθρώνεται κατ’ ουσία από τρεις Naval Properties, της οποίας η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, όταν η αξία της Cenergy, η οποία βρίσκεται λίγο πριν από τις κρίσιμες ανακοινώσεις για τη συνεργασία της με τη δανέζικη Orsted ανέρχεται σε 772 εκατ. ευρώ και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα 731 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η κινητικότητα που υπάρχει στη μετοχή δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη κυρίως λόγω των εξελίξεων που αφορούν στις θυγατρικές, σχολιάζουν αναλυτές.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Πικρή Coca Cola για τον δείκτη, νέα υψηλά για τον ΟΤΕ, απορροφήθηκε η προσφορά στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Σούπερ μερίσματα από ΟΤΕ και ΕΛΠΕ