Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά 2% για WTI και Brent – Νέα πτωτική εβδομάδα

γεώτρηση πετρελαίου

Μια νέα πτωτική εβδομάδα ολοκλήρωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με τις τιμές μάλιστα να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρά τις ανακοινώσεις του OPEC+ για εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Ειδικότερα, το West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,89 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί στα 74,07 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Νοεμβρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, υποχώρησε κατά περίπου 2%.

Το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,98 δολάρια ή περίπου 2,5% στα 78,88 δολάρια το βαρέλι, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε απώλειες της τάξης του 2%.

Παρά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2024 από μια σειρά από χώρες μέλη του OPEC+, η αγορά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις, καθώς η εθελοντική φύση των περικοπών και η απουσία ξεκάθαρης δέσμευσής τους προβληματίζει τους αναλυτές. Άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε μια δυσκολία στην πραγματική εφαρμογή παρόμοιων αποφάσεων από τα μέλη του οργανισμού.

Η εφαρμογή των περικοπών θα ανεβάσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις τιμές, ωστόσο το αν μακροπρόθεσμα η τάση παραμείνει αυξητική δεν μπορεί κάποιος να το προβλέψει, αναφέρουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης

Κατάρ: Δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για επαναφορά της εκεχειρίας στη Γάζα

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός, στα 2.089,7 δολάρια η ουγγιά

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον Stoxx 600 και κλείσιμο σε νέο υψηλό 4 μηνών