Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Υπό έλεγχο οι πιέσεις-Ενσωματωμένες οι επιπτώσεις στην οικονομία σχολιάζει ο Σταϊκούρας την Fitch

Στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook από θετικό σε σταθερό της ελληνικής οικονομία από τη Fitch, αλλά και στα απόνερα της χθεσινής συνόδου κορυφής κινείται ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ.

Άνοιξε στις 599 μονάδες αλλά ανακάμπτει το χαμένο έδαφος περιορίζοντας τις απώλειες στο 0,93% και με το τζίρο στα 4,4 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα στο 2,3% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομόλογου.

Νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι άλλο επενδυτική βαθμίδα η οποία δεν μειώνεται και άλλο η προοπτική η οποία μειώθηκε σε σταθερή ενσωματώνοντας όμως πολλές από τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία στην ελληνική οικονομία προσωρινά.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό αφού το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε τις ελληνικές καλένδες της Κομισιόν και του Eurogroup τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ευρωζώνης με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 0,4%, ο CAC στο Παρίσι 1,5% και ο ισπανικός δείκτης στη Μαδρίτη πάνω από 2%.

Ταυτόχρονα οριακά πτωτικά κινούνται και τα συμβόλαια στη Wall Street .

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις στο 9μνηνο του 2020 για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές εξαιτίας του τουρισμού που συμβάλλει στο ΑΕΠ με τουλάχιστον 10%.

Πτώση 2,5% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, με την Alpha και τη Eurobank να υποχωρούν πάνω από 1,9% η Εθνική πάνω από 4% και η Πειραιώς πάνω από 2,5%.

Ψαλιδίστηκαν και τα αρχικά κέρδη στη ΔΕΗ, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου με τη μετοχή να υποχωρεί κάτω από τα 2,5 ευρώ.

Κατά τα άλλα πάνω από 2% καταγράφουν απώλειες ΟΛΠ και Jumbo και πάνω από 1% ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Βιοχάλκο.

Θετικό πρόσημο για την ΕΥΔΑΠ και τη Motor Oil.

Από τις μετοχές που διακινούνται 44 υποχωρούν και 23 ενισχύονται.