Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια η επενδυτική στρατηγική που προτείνουν οι χρηματιστές εν μέσω sell off

Χρηματιστήριο

Περισσότερα από 10,1 δισ. ευρώ έχουν εξαϋλωθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τα 61,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει υποχωρήσει στα 51,1 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το τέλος του 2018 όμως, η αγορά βρίσκεται περίπου 7 δισ. ευρώ πιο πάνω, αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2018 η κεφαλαιοποίηση διαμορφωνόταν στα 44 δισ. ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέσα σε συνθήκες κρίσης και με εντολές πώλησης που σε πολλές περιπτώσεις παραπέμπουν σε πανικό, ποια είναι η στρατηγική, ποια η άμυνα και, αν τέλος πάντων, υπάρχει κάποιο δίχτυ προστασίας.

Ο κ. Δ. Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Και πως εκείνος που έχει χαρτιά θα ήταν παράτολμο να βγει να πουλήσει. Πλην όμως, εκείνος που είναι εκτός αγοράς και έχει ρευστότητα θα μπορούσε σιγά – σιγά και αναλόγως με το πώς κινείται η επικαιρότητα να αρχίσει να παίρνει κάποιες θέσεις».

Ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης, επικεφαλής της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές που έχουν χαρτιά σε τόσο δύσκολες συνθήκες θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους. Όπως εξηγεί, συνήθως εκείνοι που έχουν μετοχές, οι σταθεροί επενδυτές, συνήθως έχουν και 3 – βασικές θέσεις στο χαρτοφυλάκιό τους. Επίσης, οι ίδιοι τυχαίνει να έχουν μερικές ακόμα με βραχυχρόνιο ορίζοντα επένδυσης. Όταν η κατάσταση γίνεται αφόρητα πιεστική, όπως το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές συνηθίζουν να πουλάνε τις βραχυχρόνιου ορίζοντα θέσεις τους και με την όποια ρευστότητα αποκομίζουν να ενισχύουν τις βασικές.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta AXEΠEY, κ. Εμ. Χατζηδάκης, σημειώνει ότι «η ελληνική αγορά με αποτίμηση 50 δισ. ευρώ και σχέση με το ΑΕΠ 26% είναι στην ζώνη της ευκαιρίας. Όμως αυτό επί του παρόντος αποδεικνύεται μια προσέγγιση επόμενης ημέρας, ένας δείκτης που έχει νόημα όταν εκλείψουν ή περιοριστούν οι συνθήκες που προκαλούν το ψυχολογικό άγος στους επενδυτές. Οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα και η υποτιμητική υπερβολή είναι μια ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όχι τυχαία ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί και πάλι στην ίδια περιοχή τιμών».