Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα τελευταία στοιχήματα ενόψει MSCI και το σενάριο για τις 1.100 μονάδες

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Πάνω από 14,5% τα κέρδη για τον γενικό δείκτη και 30% για τις τράπεζες από την αρχή του χρόνου που μετράει μόλις έξι πτωτικές συνεδριάσεις.

Η bull market της αγοράς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η αίσθηση που έχουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι πως με τέτοιες εισροές (σ.σ. κάποιοι ισχυρίζονται ότι χθες βοήθησε τη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης) είναι σα να βιάζονται τα ξένα χαρτοφυλάκια να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη πιο ψηλά.

Πόσο πιο ψηλά μετά την επιστροφή στον… Οκτώβριο του 2014?

Η απάντηση είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές πάντα, ότι με τη φόρα που έχει πάρει η αγορά μπορεί να δει λίαν συντόμως ακόμα και τις 1.100 μονάδες.

Ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται σε κάποιες τραπεζικές μετοχές ακόμα και τα αποτελέσματα του 2023.

«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στο χρηματιστήριο», δήλωνε την Δευτέρα σε εκδήλωση της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -1,16% 5,11 για τις εταιρείες της νέας τεχνολογίας ο CEO κ. Γιάννος Κοντόπουλος, «είναι ότι παίρνουν θέση κεφάλαια ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα».

Που σημαίνει ότι εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα δοθεί το σύνθημα για τοποθετήσεις και από  funds που μέχρι σήμερα δεν τοποθετούνταν επειδή δεν το επέτρεπε το καταστατικό τους.

Ενδιαφέρον δε, έχει η σημερινή ανακοίνωση του MSCI ως προς το αν θα προστεθούν επιπλέον εταιρείες στον δείκτη MSCI Greece.

Μένει να φανεί δηλαδή αν θα αυξηθεί ο αριθμός των Ελληνικών μετοχών από 9 που είναι σήμερα.

Η Morgan Stanley δεν βλέπει αύξηση του αριθμού των Ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, ή αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις Αναδυόμενες Αγορές.

Η Société Générale, στους τελευταίους υπολογισμούς της, πιθανολογεί την προσθήκη της Motor Oil, ενώ δεν αποκλείει να συμβεί το ίδιο με τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,56% 3,80 και των Ελ. Πετρελαίων ΕΛΠΕ 1,09% 8,33 .

Οι εννέα ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στον MSCI Greece Standard, οι Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 , Εθνική ΕΤΕ -0,91% 7,60 , Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,23% 1,60 , ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,38 , ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,88% 15,71 , ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,28 , Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,62% 29,04 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,34 και Τέρνα  Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,54% 18,27 .

Πάντως, οι αναλυτές κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την Πειραιώς και δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες για την Motor Oil ΜΟΗ -0,07% 27,18 .

Χθες η κεφαλαιοποίηση της Motor Oil διαμορφωνόταν στα 2,514 δις. ευρώ και της Πειραιώς στα 2,604 δις. ευρώ.

Οι σχετικές μετρήσεις από τον οίκο όμως, έχουν γίνει δύο τυχαίες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης διακόπτει μέχρι την Τρίτη τη λειτουργία του λόγω αυξημένης αστάθειας

Goldman Sachs: Τα «καλά νέα» μπορεί να γίνουν «κακά νέα» για τις αγορές