Artists

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ

Σκηνοθέτης

Πριν ακόμη προβληθεί στις αίθουσες (στις αρχές του Οκτωβρίου του 2019) η ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Ενήλικοι στο δωμάτιο», είχαν ανάψει τα αίματα. Πάντοτε στρατευμένος πολιτικά, ο διεθνούς εμβέλειας ελληνογάλλος σκηνοθέτης μετέφερε στο σελιλόιντ το βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Και ακολουθεί κατά πόδας τις ώρες των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του τότε υπουργού Οικονομικών με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς το 2015, όταν και παιζόταν το μέλλον της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στον ρόλο του Βαρουφάκη ο «αθόρυβος», αλλά πάντα αξιόλογος, Χρήστος Λούλης, ενώ τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, διακεκριμένη εικαστικό καλλιτέχνη, ενσαρκώνει μία από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, η ελληνοϊταλίδα Βαλέρια Γκολίνο.

Με τον τρόπο αυτό, ο Κώστας Γαβράς κατέδειξε για μία ακόμη φορά τη σημαντική του επιρροή στη βιομηχανία του κινηματογράφου, καθώς, αν μη τι άλλο, η ταινία του προκάλεσε πάρα πολλές συζητήσεις, αλλά και αντικρουόμενες απόψεις. Τις περισσότερες από κάθε άλλη κινηματογραφική παραγωγή που βγήκε πέρυσι στις ελληνικές αίθουσες.

Ορισμένοι κριτικοί κινηματογράφου έκαναν λόγο για μία ταινία γυρισμένη ως επί το πλείστον σε γραφεία της ΕΕ, να δημιουργεί ασφυκτική αίσθηση και να προκαλεί μόνο θεματολογικό (και όχι κινηματογραφικό) ενδιαφέρον – σημαντικό για της κοινωνίες της ΕΕ, που, σύμφωνα με την ταινία, και τον Γιάνη Βαρουφάκη δρα ερήμην των λαών της.

Πέραν όμως από τις αισθητικές αντιρρήσεις, ο Κώστας Γαβράς έδωσε τη δική του εξήγηση: θεωρεί τις αντιδράσεις φυσιολογικές εφόσον η ταινία του μιλάει για κάτι που οι θεατές έχουν ζήσει και γνωρίζουν. Καθένας «έχει μια ταινία μέσα του», διατηρεί την προσωπική του εκδοχή σχετικά με τα γεγονότα. Εκείνος απλώς κατέθεσε τη δική του.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα