Titans

ΒΙΚΤΩΡΙΑ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΕΛΙΑ

Πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας και του ιδρύματος Καρέλια

Κάποια άλλη στη θέση της πιθανότατα θα μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στις ελβετικές Άλπεις, το Παρίσι και την Νέα Υόρκη. Θα είχε επίσης μόνιμη θέση στα κάθε είδους αθηναϊκά «γκαλά» με την άφθονη επικοινωνιακή χρυσόσκονη. Όμως η Βικτωρία-Μαργαρίτα Καρέλια, η ταπεινή και προσηνής «κυρία Βίκυ», όπως την ξέρουν όλοι στην Καλαμάτα όπου διαμένει μόνιμα, έχει μια διαφορετική αντίληψη ζωής. Συνδυάζοντας τα στιβαρά επιχειρηματικά κέρδη με την έντονη κοινωφελή δράση και την προάσπιση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύζυγος του αείμνηστου Γιώργου Καρέλια, εμβληματικού ηγέτη της καπνοβιομηχανίας μέχρι το 2000, όταν και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, κατέχει θέση Προέδρου στην εταιρεία, που μετράει 131 χρόνια παρουσίας στο επιχειρηματικό σκηνικό του τόπου. Μαζί της, στο διοικητικό τιμόνι της Καρέλιας είναι τα δυο της παιδιά, Ανδρέας και Ευστάθιος.

Παράλληλα, η ίδια είναι και πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια», που συστάθηκε το 1993. Ίδρυμα, το οποίο στη διάρκεια του 2019, διέθεσε 1,46 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Χρηματοδοτώντας τις μεταπτυχιακές σπουδές για 29 φοιτητές και ενισχύοντας δραστηριότητες στον πολιτισμό, την κοινωνική αρωγή, όπως και την λαϊκή παράδοση, που είναι συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Άλλα 500.000 ευρώ δόθηκαν από την ίδια την καπνοβιομηχανία σε φορείς με κοινωνικό υπόβαθρο. Μια καπνοβιομηχανία με έντονη εξαγωγική δράση, με σημαντικά οικονομικά μπόνους για τους 502 εργαζομένους, με αθροιστικά καθαρά κέρδη 478,8 εκατ. ευρώ στην τελευταία 10ετία και με συνολικές διανομές μερισμάτων ύψους 241,8 εκατ. ευρώ προ φόρων. Χρήμα που έχει δημιουργήσει έριδες, εκφραζόμενες από τον δεύτερο πόλο των κληρονόμων της ευρύτερης οικογένειας, που δεν μετέχει στη Διοίκηση της εταιρείας.

Από τη δική της πλευρά, η Βικτωρία Καρέλια έχει πάντα συνεπή δράση, καθώς είναι επίσης πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, αλλά και επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής της Καλαμάτας.

Η επιδραστική παρουσία της είναι πολύπλευρη (στις μπίζνες και την κοινωνία), αν και ίδια φροντίζει πάντα να διατηρεί πολύ χαμηλούς τόνους.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα