• Οικονομία

    «Βόμβα» του ΣτΕ: Ξηλώνει τον ΕΦΚΑ για αντισυνταγματικότητα στους κανόνες ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών

    • NewsRoom
    ΕΦΚΑ

    6180450


    Αλυσιδωτές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικές, ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορούσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (Δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.α.) ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

    Κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με ψήφους 17 υπέρ 8 κατά, παράνομη την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και την εισφορά του 20%.

    «…Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016…ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

    Ο κ. Βερβεσός πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο Κατρούγκαλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

    • την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
    • τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

    Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραδοχή Τσακαλώτου: Ορισμένα μέτρα δεν θα έχουν κλείσει μέχρι τον Αύγουστο-Εξετάζεται πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Ποιές αλλαγές έρχονται από το 2019 στις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταργείται η ειδική προσαύξηση για τους μηχανικούς (εγκύκλιος)



    ΣΧΟΛΙΑ