• Πολιτική

    Ντροπή τους: Τα μέλη του ΚΑΣ απλά είναι υπηρέτες της κυβέρνησης


    Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος ήταν κατηγορηματικός: «H άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να χορηγήσει άδεια γυρισμάτων στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στο Σούνιο, για τη μίνι σειρά The Little Drummer Girl, αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα».

    Και συνέχισε (και πολύ σωστά) ο κ. Κρέτσος: «Μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους, και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υπο-αμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε όλοι μαζί την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα» επισημαίνει επίσης ο γγ Ενημέρωσης προσθέτοντας ότι «δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να απορριφθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές, συμβιβαστικές λύσεις (όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα να γίνουν γυρίσματα νωρίς το πρωί ή σε ώρες μη αιχμής -λύσεις που πρότεινε, προς τιμήν της, η μειοψηφία) το αίτημα ενός, κατά τεκμήριο, σοβαρότατου φορέα, και ενός δημιουργού που τιμά τον τόπο μας επιλέγοντάς τον για την παραγωγή της σειράς του».

    Σήμερα όλα αυτά άλλαξαν. 

    Λίγο νωρίτερα, μετά την κατακραυγή, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν υπέρ της παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου ώστε να γυριστούν εκεί σκηνές από την μίνι τηλεοπτική σειρά του BBC.

    Η εισήγηση ήταν να γίνουν τα γυρίσματα 7:00 με 13.00 και να καταβληθούν τέλη περίπου 2.000 ευρώ ανά ημέρα. Την προηγουμένη, 11 Απριλίου, θα γίνει προπαρασκευή.

    Η γνωμοδότηση ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 12-2.

    Οι μειοψηφήσαντες ήταν υπέρ του να δοθεί ο χώρος πριν από τις 9 το πρωί και μετά από τις 7 μ.μ.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν θερμά λόγια υπέρ της παραχώρησης μνημείων, τα οποία όμως δεν είχαν κανένα αντίκρισμα.

    Η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων έθεσε όρους που αν η παραγωγή υποχρεωνόταν να τηρήσει δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση των γυρισμάτων. Σχεδόν και το να αναπνέουν τα μέλη του 100μελούς συνεργείου δεν επιτρεπόταν!

    Οι δε προτάσεις προς την εταιρεία για… φωτοσοπ και άλλα τέτοια ωραία δεν έλειψαν – το αντίθετο.

    Η μεγαλύτερη αναμονή που θα απαιτηθεί για τους τυχόν επισκέπτες της 12ης Απριλίου θα είναι περί το ένα τέταρτο.

    Απλά: Ντροπή τους 



    ΣΧΟΛΙΑ