• ΥΓΕΙΑ

    Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα οι ασθενείς με ηπατίτιδα C


    Άγνωστο είναι το μέλλον της πρόσβασης των ασθενών με ηπατίτιδα C σε αποτελεσματικές, πλην όμως κοστοβόρες, θεραπείες μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το 14μηνο της συμφωνίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες για την αποζημίωσή τους. Την ίδια στιγμή, χωρίς θεραπεία παραμένει το 50% των πασχόντων που βρίσκονται «εκτός κριτηρίων».

    Μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο, την θεραπεία που προσφέρει ίαση μπορούσαν να λάβουν μόνο οι ασθενείς με προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης (κίρρωση), καθώς ίσχυαν αυστηρά κριτήρια – περιορισμοί. Τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας κατέληξε σε συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των κριτηρίων για ασθενείς σε πρωιμότερα στάδια της νόσου και την κατάργησή  τους για ασθενείς με συννοσηρότητες.

    Έκτοτε, χιλιάδες πάσχοντες απέκτησαν ελπίδα ότι θα απαλλαγούν από μία νόσο που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, χωρίς να πρέπει να περιμένουν να εξελιχθεί η βλάβη στο συκώτι τους και να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπλοκές της.

    Ένα χρόνο μετά, παρόλο που τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί, δεν καλύπτουν τους μισούς διαγνωσμένους ασθενείς. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα», το 50% των ασθενών βρίσκονται στα “εκτός κριτηρίων” στάδια F0-F1, καταδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη έναρξης του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων για την κατάργηση των κριτηρίων. Πολύ περισσότερο δε, εφόσον η ισχύουσα συμφωνία, λήγει στις 31 Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς  να κινδυνεύουν να βρεθούν στον “αέρα”, καθώς παραμένει άγνωστο το μέλλον της πρόσβασής τους σε θεραπεία, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία.

    Παρόλο που το Υπουργείο Υγείας έχει διαβεβαιώσει προφορικά για την πραγματοποίηση νέας διαπραγμάτευσης, περίπου ένα μήνα πριν “εκπνεύσει” η ισχύουσα συμφωνία, δεν έχουν ξεκινήσει επισήμως οι διαδικασίες. Τα ενδεχόμενα σε περίπτωση μη τέλεσής της παραμένουν άγνωστα καθώς πρόκειται για μία διαδικασία που τελείται για πρώτη φορά, αυξάνοντας κατακόρυφα την αγωνία των ασθενών.

    Σε αναμονή των νέων εξελίξεων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα», Γιώργος Καλαμίτσης, δήλωσε στο mononews.gr: “Η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Η ύπαρξη κριτηρίων για τη λήψη θεραπείας ενισχύει άδικες διακρίσεις που θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσω διαδικασιών, που πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να μας φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δεύτερη διαπραγμάτευση διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών και είναι ζωτικής σημασίας”.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηπατίτιδα C: Ποιοι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ισχύς εν τη ενώσει: Πώς θα εξαλειφθεί η ηπατίτιδα C στην Ελλάδα μέχρι το 2030

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C – Ποιοι πρέπει να εξεταστούν



    ΣΧΟΛΙΑ