• ΥΓΕΙΑ

    HOPEgenesis: Η ανατροπή της υπογεννητικότητας ξεκίνησε απ’ τα ακριτικά νησιά

    • Έφη Τσιβίκα

    Στέφανος Χανδακάς


    Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, μία ελπίδα για ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας που παρουσιάζει η χώρα μας κινείται μεταξύ ακριτικών χωριών και κοινοτήτων της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Η ελπίδα αυτή έχει όνομα και το όνομα αυτής, HOPEgenesis! Πρόκειται για μία ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία από το 2015 που «γεννήθηκε» δραστηριοποιείται με όραμα ακριβώς αυτό: να συμβάλλει στη λύση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Ένα όραμα που δεν περιορίζεται σε θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά συμβάλλει πρακτικά και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος, ειδικά στις περιοχές όπου εντοπίζονται ιδιαίτερες δυσκολίες για τις γυναίκες που κυοφορούν.  Στο πλαίσιο των δράσεών της, η HOPEgenesis «υιοθέτησε» αυτές τις περιοχές (σε πρώτη φάση 27 ακριτικά νησιά με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα), στοχεύοντας στη ρίζα του προβλήματος, η οποία -όπως προέκυψε μέσα από προηγούμενες δράσεις της  και συζητήσεις με αυτές τις κοινωνικές ομάδες- έχει τρεις παραμέτρους: την ιατρική ανασφάλεια, την απομόνωση και την οικονομική κρίση.

    «Μέσα από αυτήν την ομπρέλα, δημιουργήσαμε καταρχάς μία ιατρική ασφάλεια σε αυτές τις γυναίκες και δεύτερον καλύψαμε όλο το οικονομικό κόστος μίας εγκυμοσύνης: τα ταξίδια των γυναικών στην Αθήνα ή σε περιοχές κοντά στα νησιά τους, τις απαιτούμενες  εξετάσεις και τον τοκετό καθώς και, σε οποιαδήποτε επείγοντα περιστατικά, τις αεροδιακομιδές, τις θερμοκοιτίδες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιλαμβάνει η ιατρική φροντίδα που πρέπει να καλύπτει μία γυναίκα το 2017», αναφέρει ο κ. Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD,  ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis.

    Συρρικνώνεται ο πληθυσμός της χώρας

    Την τελευταία δεκαετία, η χώρα βαδίζει σε ένα δημογραφικό αδιέξοδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2008 καταγράφηκαν περίπου 140.000 γεννήσεις, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι ο αντίστοιχος αριθμός θα κυμανθεί γύρω στις 75.000, σημειώνοντας μια δραματική μείωση της τάξεως του 40%.

    Το 2011 ήταν μία χρονιά – σταθμός, καθώς ήταν η πρώτη στη μεταπολεμική Ελλάδα που σημειώθηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους, κάτι που  -με βάση τις μελέτες της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και της EUROSTAT- σημαίνει ότι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα  6,5-8,5 εκατ.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το έτος 2015 ο πληθυσμός της χώρας παρουσίασε μείωση 0,6%. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 92.984 γεννήσεις και 121.785 θάνατοι, δηλαδή 29.368 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 28.801 άτομα.

    «Ένα έθνος για να διατηρηθεί χρειάζεται κάθε οικογένεια να κάνει 2,2-2,4 παιδιά. Στην Ελλάδα, η οποία είναι ουραγός στην ΕΕ, κάνουμε κατά μέσο όρο 1,2 παιδιά ανά οικογένεια. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις ακριτικές περιοχές, νησιωτικές και ηπειρωτικές, όπου ο συνδυασμός της έλλειψης ιατρικής φροντίδας, της απομόνωσης αλλά και του οικονομικού προβλήματος που έχει προκύψει την τελευταία δεκαετία, έχει επιδεινώσει την κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.

    Ο στόχος της HOPEgenesis

     

    Η ομάδα της HOPEgenesis αποτελείται από περισσότερους από 50 εθελοντές (γυναικολόγους, μαίες αλλά και επαγγελματίες άλλων κλάδων), οι οποίοι έχουν έναν κοινό στόχο: να συμβάλουν στην ενίσχυση των γεννήσεων στη χώρα, παρέχοντας υποστήριξη στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών, νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών. Η HOPEgenesis τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους, κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν.

    Παράλληλα αναλαμβάνει το κόστος για θεραπείες υπογονιμότητας (σπερματεγχύσεις, εξωσωματικές) ή μη δυνατότητας τεκνοποιήσεως για γυναίκες των «υιοθετημένων περιοχών.

    «Είδαμε μέσα από αυτή τη δράση μας ότι στα νησιά τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα έχει αρχίσει να αλλάζει το πρόσημο. Στους Φούρνους Ικαρίας, για παράδειγμα, ένα νησί με περισσότερους από 1000 κατοίκους που είχε να δει γέννηση παιδιού εδώ και περισσότερα από 6 χρόνια,   έχουμε αύξηση των γεννήσεων κατά 600%. Στην Τήλο και την Κάσο αύξηση κατά 200%. Στην Αλόννησο αύξηση κατά 400%. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σταδιακά το πρόγραμμα της HOPEgenesis, στις περιοχές τις οποίες έχει υιοθετήσει, έχει συνολικά αυτή τη στιγμή αύξηση των γεννήσεων της τάξεως του 2500%. Το νούμερο αυτό πραγματικά μας δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και να το επεκτείνουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες έχουν αντίστοιχο πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Χανδακάς.

    Στη HOPEgenesis μπορούν να απευθυνθούν:

    1. Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν από τις περιοχές δράσης του οργανισμού των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι
    2. Έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν και κατοικούν μόνιμα σε απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας (που δεν είναι ήδη καταγεγραμμένη στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis)
    3. Εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να εντάξουν την κοινότητα ή τον δήμο τους στο πρόγραμμα του Οργανισμού.

    Η HOPEgenesis προσφέρει τη στήριξη σε όποιον τη ζητήσει ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.

    Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

    Εάν σας εμπνέει η πρωτοβουλία της HOPEgenesis μπορείτε να γίνετε:

    Εθελοντής
    , στηρίζοντας το έργο και τις λειτουργίες της HOPEgenesis με τη συμμετοχή σας
    Δωρητής, στηρίζοντας οικονομικά το έργο της HOPEgenesis με την συμμετοχή σας
    Φίλος, πληρώνοντας το έργο και τις λειτουργίες της HOPEgenesis
    Πρέσβης, προβάλλοντας την αποστολή και τους στόχους της HOPEgenesis με κάθε ευκαιρία και μέσο στο εξωτερικό
    Ανάδοχος μίας ή περισσότερων γυναικών, εξασφαλίζοντας την οικονομική κάλυψη της εγκυμοσύνης και του τοκετού
    Μέγας Ανάδοχος μίας κοινότητας ή ενός νησιού/χωριού στα πλαίσια προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ)

    Για περισσότερες πληροφορίες:  www.hopegenesis.org,  [email protected],+30 2106455353



    ΣΧΟΛΙΑ