• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Bernanke παραδέχεται τα λάθη της Fed στην κρίση του 2008

    • Bloomberg

    Ben Bernanke, πρώην επικεφαλής της Fed


    Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, παραδέχθηκε πως οι διαμορφωτές της πολιτικής έκαναν δύο κρίσιμα λάθη κατά την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μία δεκαετία: απέτυχαν να τη δουν να έρχεται με τόση ισχύ και υποτίμησαν το πόση οικονομική ζημία θα προκαλούσε αργότερα.

    Κανείς δεν είδε πόσο εκτεταμένη και καταστροφική θα ήταν η ίδια η κρίση”, είπε σε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με τα αποτελέσματα μίας έκθεσης 90 σελίδων για το θέμα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

    Ο Bernanke, επικεφαλής της Fed από το 2006 ως το 2014, είναι πλέον διακεκριμένος συνεργάτης του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον. Ξεχώρισε ως τον κύριο λόγο για το βάθος εκείνης της ύφεσης τον πανικό που κατέλαβε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings το 2008.

    Η αποτυχία πρόβλεψης της σοβαρότητας αυτής της κρίσης “απαιτεί μία πιο ενδελεχή συμπερίληψη των παραγόντων της αγοράς και των προβλέψεων για την οικονομία” στο μέλλον, έγραψε σε ανάρτησή του σε blog.

    Ο Bernanke είναι το δεύτερο στέλεχος της Fed που εκφωνεί δημόσια mea culpa αυτήν την εβδομάδα. Ο πρώην αντιπρόεδρος Donald Kohn συμφώνησε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα έκανε λάθη στις προβλέψεις της στη διάρκεια της κρίσης και μετά από αυτήν. Η Fed επίσης υπερεκτίμησε το πιθανό κόστος του αμφιλεγόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της και έτσι ήταν πιο αυστηρή απ’ όσο χρειαζόταν στην υλοποίησή του, είπε.

    Ήμασταν πίσω από τις εξελίξεις”, είπε ο Kohn σε συνέδριο για την κρίση στο Brookings την Τρίτη.

    Ο Bernanke διαφώνησε με τους οικονομολόγους που θεωρούν πως η “φούσκα” των ακινήτων και η επίπτωσή της στον πλούτο των νοικοκυριών και τις καταναλωτικές δαπάνες ήταν ο κύριος παράγοντας της βαθιάς κρίσης την περασμένη δεκαετία. Αν και αυτό προφανώς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ειδικά στο ξέσπασμα της κρίσης, ο Bernanke ανέφερε πως η ύφεση θα ήταν πολύ μικρότερη αν οι επενδυτές δεν είχαν αποσύρει χρήματα από τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Υπήρχε ένας πανικός ανάλογος με τη δεκαετία του 1930, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή αντί να μαζεύεται κόσμος στο δρόμο”, είπε στο βίντεο. “Η διαθεσιμότητα κεφαλαίου κατρακύλησε”.

    Απηχώντας σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner, ο Bernanke εξέφρασε ανησυχίες ότι οι μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση άφησαν τη Fed και άλλους παράγοντες χάραξης πολιτικής με λιγότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση.

    Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μελλοντικές κυβερνητικές διασώσεις, το Κογκρέσο περιόρισε την ικανότητα της Fed, της Federal Deposit Insurance και του υπουργείου Οικονομικών να παράσχουν έκτακτη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Αν και οι μεταρρυθμίσεις σε γενικές γραμμές έχουν βελτιώσει την αντοχή του συστήματος σε χρηματοπιστωτικά σοκ, ενισχύοντας τα κεφάλαια των τραπεζών και με άλλα μέτρα, “οι διαμορφωτές της πολιτικής πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση”, έγραψε ο Bernanke. “Σε αυτό το κομμάτι είναι κάπως λιγότερο αισιόδοξος”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γιατί ο Ορέστης Τσακαλώτος της Qualco είναι έτοιμος να «κυνηγήσει» 200.000 Έλληνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Wall Street: Απώλειες 1,24% στην Apple μετά την παρουσίαση των νέων iPhone – Στα 70 δολάρια επέστρεψε το πετρέλαιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα σενάρια για τις συντάξεις-Παζάρια με το βλέμμα στις κάλπες



    ΣΧΟΛΙΑ