• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έκλεψε 100 εκατ. από τους πελάτες του και ζει στη χλιδή της γαλλικής Ριβιέρας

    • Bloomberg


    Ο Fabien Gaglio ομολόγησε ότι «έτρεχε» ένα «σχήμα Ponzi» 100 εκατ. δολαρίων με τους δικούς του όρους. Ήταν Τετάρτη πρωί, στο Παρίσι, όταν  39χρονος τραπεζικός από τη γαλλική Ριβιέρα, ντυμένος κομψά, μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα και κάθισε για ανάκριση, οπλισμένος με έναν φάκελο γεμάτο σημειώσεις.

    «Για να συνοψίσω τα γεγονότα», είπε, «η δουλειά μου ήταν να κάνω τα χρήματα των πελατών μου περισσότερα». Ο Gaglio ήταν ένας από τους δύο διευθυντές μιας ελβετικής εταιρείας διαχείρισης πλούτου ονόματι Hottinger & Partners. Η εύπορη πελατεία του περιλάμβανε άτομα από όλο τον κόσμο: επιχειρηματίες στη Σιγκαπούρη, καλλιτέχνες στην Ιταλία, επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, που δελεάστηκαν από τη χαμηλή φορολογία, τις υψηλές αποδόσεις ή την ελβετική… διακριτικότητα. Όταν κάποιες επενδύσεις άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά, εξήγησε ο Gaglio, εκείνος «έπαιρνε τα χρήματα από τον έναν πελάτη για να πληρώσει τον άλλο» και πολύ σύντομα κατέληξε να κατασκευάζει δηλώσεις και να πλαστογραφεί υπογραφές. Η κοροϊδία, είπε, κράτησε 15 χρόνια.

    Ο αστυνομικός δεν κατάλαβε γιατί ο Gaglio του τα έλεγε όλα αυτά. Κανένα από τα θύματά του δεν ήταν Γάλλος πολίτης. «Γιατί ήρθατε στη Γαλλία αφού η εταιρεία βρίσκεται στην Ελβετία και εσείς ζείτε στην Ισπανία;», τον ρώτησε. Ο Gaglio δεν απάντησε ευθέως, λέγοντας ότι κάποιες από τις πλαστογραφίες τις είχε παραδώσει στη Γαλλία. Λίγο αργότερα, υπέγραφε μια δήλωση, έπαιρνε πίσω το ρολόι που είχε παραδώσει και ξανάβγαινε στους δρόμους του Παρισιού.

    Ήταν 23 Ιανουαρίου 2013. Τις επόμενες ημέρες, ο συνεταίρος ου Gaglio, ένας Γάλλος κόμης, άρχισε να μεταφέρει περίλυπος την είδηση στους πελάτες της Hottinger & Partners. Έντεκα από αυτούς κινήθηκαν νομικά κατά του Gaglio στην Ελβετία, όπως και η ίδια η εταιρεία. Η μητρική εταιρεία από την οποία είχε ξεφυτρώσει η Hottinger & Partners – η ελβετική τράπεζα Hottinger & Cie, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στον 18ο αιώνα – υπέστη ζημίες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

    Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραχάραξη και χρήση πλαστρογραφημένων τραπεζικών εγγράφων, απάτη και ξέπλυμα κλεμμένου χρήματος.

    Ο Gaglio δήλωσε ένοχος. «’Εχοντας ζήσει στο ψέμα για χρόνια, σήμερα απαντώ στις ερωτήσεις με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια», δήλωσε μεταξύ άλλων. Επανέλαβε, επίσης, ότι από τα χρήματα των πελατών του και τα δικά του δεν είχε μείνει τίποτα. Τα είχε ξοδέψει όλα.

    Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο διέταξε τον Gaglio να ξεπληρώσει 150.000 ευρώ, όσα θεωρούσε ότι μπορούσε να αντέξει, και τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τα εγκλήματα που διέπραξε στο Λουξεμβούργο. Άσκησε έφεση και αφού πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ενώ η ποινή του μειώθηκε, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο Λουξεμβούργο, και μένει να εκτίσει μόνο 12 μήνες όταν επιστρέψει στη φυλακή.

    Μετά από αυτό, ο Gaglio είναι ελεύθερος να ξανασυναντήσει την οικογένειά του σε μια κλειστή κοινότητα έξω από τις Κάννες όπου νοικιάζουν μια έπαυλη παρά τους ισχυρισμούς ότι είναι άφραγκος. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ακόμη ασφαλής. Οι εισαγγελικές αρχές της Γενεύης, όπου βρισκόταν η έδρα της Hottinger & Partners, ξεκίνησαν τη δική τους έρευνα το 2013, η οποία συνεχίζεται. Όμως, πέντε χρόνια μετά, τα θύματα του Gaglio δεν πιστεύουν ότι θα αποδοθεί κάποια στιγμή δικαιοσύνη.

    Είτε κατά τύχη είτε προσχεδιασμένα, οι ενέργειες του Gaglio τον οδήγησαν σε μια εξαιρετικά ελαφριά ποινή και έδειξαν πόσο δύσκολο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στην Ευρώπη όταν μια υπόθεση δεν περιορίζεται εντός συγκεκριμένων συνόρων.



    ΣΧΟΛΙΑ