Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Μας… τρολάρει η Goldman Sachs: «Ανθίζουν» οι επενδύσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο

Κομισιόν

Σημαντικές επενδυτικές επιδόσεις βλέπει να διαδραματίζονται στην Ελλάδα(!) τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα η αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs η οποία σε νέα έκθεσή της, διαπιστώνει ότι πολλές μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται ότι βιώνουν αυτή τη στιγμή μία σημαντική, έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιρλανδία και ακολουθούν Εσθονία, Ελλάδα, Σλοβενία ​και Φινλανδία.

Σύμφωνα με την ανάλυση “European Economics Daily: Euro area investment – Taking stock of recent flows” (Επενδύσεις στην Ευρωζώνη – Αξιοποίηση των πρόσφατων ροών) οι χώρες αυτές βιώνουν το τελευταίο διάστημα σημαντικές επενδύσεις, υπερπολλαπλάσιες σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σύμφωνα με την Goldman Sach στις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν αυτές οι χώρες την τελευταία 10ετία και που είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της παραγωγής η οποία τώρα ανακάμπτει.

Ομως ο συγκεκριμένος συνδυασμός χωρών δείχνει ότι η αύξηση των επενδύσεων μάλλον οφείλεται στην ανάκαμψη και τη χαμηλή βάση της οικονομίας, παρά σε μια θεμελιώδη σύγκλιση.

Η Φινλανδία είχε μείνει πίσω σε σχέση με την ανάκαμψη που σημείωσε η ευρωζώνη και έχει μια οικονομία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον μεγάλο αριθμό τοπικών βιομηχανιών. Η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​είχαν επίσης μείνει πίσω στην πρόσφατη ανάκαμψη της περιοχής.

Η Ελλάδα είχε βιώσει μια σοβαρή ύφεση και ουσιαστική διάβρωση των επιπέδων του ΑΕΠ.
Γενικά, καταλήγει η αμερικανική τράπεζ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι η υψηλή ανάπτυξη σε αυτές τις μικρότερες οικονομίες είναι ενδεικτικό της μετατόπισης σε όλη την έκταση της ανάκαμψης που κατευθύνεται από τις επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΧΑ: Ποιο Fund πουλάει σήμερα μετοχές και βυθίζει τις τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεγάλες αυταπάτες του Τσίπρα. Νομίζει ότι θα φέρει την ανάπτυξη, αλλά φέρνει μνημόνια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι συμβαίνει με τους managers που θα αναλάβουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις;