Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Uncategorized

Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Στόχος μας να κάνουμε και πάλι «πράσινα» τα «κόκκινα» δάνεια

Γεωργακόπουλος (Intrum): Χρειάζονται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση

Γ. Γεωργακόπουλος, CEO Intrum

Στόχος μας είναι να κάνουμε και πάλι εξυπηρετούμενα τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να γυρίσουν πίσω στις τράπεζες, και για αυτό βασική δουλειά των servicers είναι  να διαμορφώνουν λύσεις που είναι βιώσιμες και συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ιntrum Hellas και Εκτελεστικό Μέλος του Ομίλου Intrum, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της SmithNovak.

Όπως είπε «καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά μεγάλου όγκου δανείων σε κανονικότητα μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων θα έχουν οι servicers, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τα εξειδικευμένα εργαλεία που διαθέτουν».

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Intrum έβγαλε από το «κόκκινο» δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ και τα επέστρεψε πίσω στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι servicers, καθώς διαχειρίζονται μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν πλήρη εικόνα της οικονομίας, αλλά και τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις, να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω και συγχωνεύσεων, ώστε να αναδειχθούν επιχειρηματικές μονάδες υγιείς που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των επόμενων ετών, σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε:

«Για παράδειγμα, έχουμε στην Intrum ένα χαρτοφυλάκιο 450 ξενοδοχείων, από το οποίο μπορούν να προκύψουν συνέργειες και συνένωση δυνάμεων μεταξύ των επιχειρήσεων».

«Ο συνδυασμός των ευοίωνων μακροοικονομικών προοπτικών που καταγράφονται, η ισχύς του νέου νόμου παροχής δεύτερης ευκαιρίας καθώς και η τεχνογνωσία και τα εργαλεία που διαθέτουν οι servicers, θα λειτουργήσει ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην επαναφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων σε κανονικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα για το νέο νόμο της  Δεύτερης Ευκαιρίας επισήμανε ότι διαμορφώθηκε μετά από στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν στην επιτυχία του και συμπλήρωσε ότι «προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στους δανειολήπτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους και παρέχει εξαιρετικά εργαλεία στις εταιρείες διαχείρισης. Αυτό ισχύει τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες».

Ειδικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός διακρίνεται από διαφάνεια και ταχύτητα και είναι φιλικός στη χρήση από τον οφειλέτη, ένα πλεονέκτημά του που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη αλλά θα γίνεται πιο απτό όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος. «Στην Intrum έχουμε επενδύσει σημαντικά στα δικά μας συστήματα και έχουμε αλλάξει εσωτερικά τις διαδικασίες μας, ώστε να μπορούμε να δώσουμε πολύ άμεσα απαντήσεις στους δανειολήπτες για την υπόθεσή τους».

Ο κ.  Γεωργακόπουλος, χαρακτήρισε την  προστασία των ευάλωτων οφειλετών (που διασφαλίζεται στο νόμο), αναγκαιότητα για ένα δίκαιο και αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο. «Εμείς χρησιμοποιούμε παράλληλα και δικά μας εργαλεία για να εντοπίσουμε και να διαφυλάξουμε τους δανειολήπτες που είναι ευάλωτοι», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την σωστή λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου, η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.

Αναφέρθηκε και  στο πρόγραμμα Ηρακλής, χαρακτηρίζοντάς το, ορόσημο αφού σε περίπου 1,5 χρόνο από την υλοποίησή του, δημιουργήθηκε μια αγορά από τη λειτουργία της οποίας όλοι επωφελούνται, δανειολήπτες, επενδυτές, τράπεζες και διαχειριστές. Με τη συνδρομή του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται ότι οι ανακτήσεις θα βελτιώνονται, όπως και οι αποδόσεις των επενδυτών ενώ το επόμενο διάστημα, θα μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς, επισήμανε.