Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

UBS: Γιατί βλέπει το ευρώ στα $1,13 τον επόμενο χρόνο

Ralph Hamers, CEO UBS

Ralph Hamers, CEO UBS

Η προτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της χαλαρή είναι ο κύριος παράγοντας που θα βαραίνει το ευρώ τον επόμενο χρόνο έναντι των νομισμάτων των χωρών του G10, εκτιμά σε έκθεση της η UBS.

Προβλέπει την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να υποχωρεί στο $1,13 προς τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου.

Εγινε πολύ θόρυβος στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο από τις αγορές για την απόφαση της να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα στο πρόγραμμα PEPP. H EKT θα αγοράζει μικρότερα ποσά το επόμενο τρίμηνο από ότι τα δύο προηγούμενα, όταν τα αγόραζε με ταχύτερο ρυθμό. Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της οι αγορές ομολόγων έχουν μεν μειωθεί αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό.

«Εκτιμούμε οτι ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα είναι γύρω στα 70 δισ. ευρώ, μειωμένος από τα 80 δισ. που αγόραζε μηνιαίως τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Περαιτέρω μείωση είναι πιθανή τον επόμενο χρόνο μέχρις ότου εξαντληθούν τα 1,85 τρισ. ευρώ του προγράμματος PEPP έως το τέλος Μαρτίου του 2022.

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο περιμένουμε να ακούσουμε περισσότερα για τις προθέσεις της όσον αφορά στις αγορές ομολόγων μετά τον Μάρτιο. Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα για το τι θα επιλέξει να κάνει η ΕΚΤ καθώς οι επιλογές που έχει στη διάθεση της είναι αρκετές. Κατά την άποψη μας η πορεία της μικρότερης αντίστασης θα είναι να αυξήσει το ποσό του προγράμματος ΑΡΡ (Asset Purchase Programme) από τον τρέχοντα ρυθμό των 20 δις μηνιαίως για να αποφευχθούν επιπτώσεις cliff-edge τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με τη UBS, το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι οτι η ΕΚΤ θα είναι από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες που θα αποσύρει τη νομισματική στήριξη.

Η Federal Reserve στις ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο οτι πιθανότατα θα τερματίσει τις δικές της αγορές ομολόγων στα μέσα του επόμενου χρόνου. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα τον φετινό Δεκέμβριο και θα αυξήσει τα επιτόκια στις αρχές του 2022. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της.

Ο λόγος που η ΕΚΤ θα καθυστερήσει έχει να κάνει με τις προοπτικές του πληθωρισμού που προβλέπεται να εξασθενεί στη ζώνη του ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του κύκλου εκλογών και τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ θα κάνει την ΕΚΤ πιό επιφυλακτική για περισσότερο διάστημα, αναφέρει η έκθεση της UBS.

Διαβάστε επίσης:

Είναι η Evergrande η κινεζική Lehman Brothers; Τι λένε Citigroup, Barclays, UBS και S&P

Έκθεση EKT: Οι ελληνικές τράπεζες ανάμεσα στις περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Commerzbank: Αυξάνουν οι πιθανότητες για επαναφορά της Ελλάδας σε επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος