Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Κανονικά προχωρά ο σχεδιασμός για το Project Frontier, όπλο στην κρίση η ισχυρή ρευστότητα

Εθνική Τράπεζα: Προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Bain/Fortress/Dovalue για το Project Frontier

Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα

Κανονικά θα συνεχίσει τον σχεδιασμό της η Εθνική Τράπεζα για τη διαδικασία τιτλοποίησης NPLs άνω των 6 δισ. ευρώ (πακέτο Frontier), ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στην ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019.  Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ, η Τράπεζα για το Project Fronier θα βγει στις αγορές όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.

Η Εθνική προβλέπει πάντως, πως η κρίση του κορονοϊού θα πλήξει κυρίως τις εξαγωγές και τον τουρισμό, ενώ δευτερογενείς επιπτώσεις που μπορεί να είναι σημαντικές θα υποστούν η εμπιστοσύνη και η αγορά εργασίας. Τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα βοηθήσουν να περιοριστεί η πίεση στην αγορά. Όπως ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, με βάση το καλό σενάριο που είναι και το βασικό η κρίση θα τελειώσει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου και τα πράγματα θα είναι καλύτερα τον Ιούλιο-Αύγουστο, σώζοντας μέρος της τουριστικής σεζόν.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια από το Swap των κρατικών ομολόγων που πραγματοποίησε, διαμορφώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,4% και 18,3% proforma. Παράλληλα, υπάρχουν και κεφαλαιακά κέρδη 300 εκατ. ευρώ από ομόλογα, ενώ η κρίση την βρίσκει με ένα μαξιλάρι ρευστότητας 3,8 δισ.. ευρώ, και επιπλέον στοιχεία ενεργητικού χωρίς επιβαρύνσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ.  Ταυτόχρονα, η έκθεση της στη διατραπεζική είναι μόλις 1,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά, εξετάζοντας τις προσφορές που έχει λάβει. Ωστόσο έχει ήδη υπολογίσει  στα βιβλία της ζημιά 500 εκ. ευρώ.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι για τα επόμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα θα επιβαρύνεται με ένα ποσό της τάξεως των 35 – 40 εκατ. ευρώ.