Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ροή Ειδήσεων

Moody’s: Πιστωτικά θετική η έκδοση του Tier ΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς

moodys

Moody's

Credit positive για τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, χαρακτηρίζεται η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς από τη Moody’s.

Όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, η έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ενίσχυσε κατά 500 εκατ. ευρώ την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς και έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων.

Η έκδοση του Tier ΙΙ  υποστηρίζει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια και προσθέτει περί τις 110 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) τονίζει ο οίκος.

Όπως υπολογίζει, ο δείκτης CAR αυξάνεται πλέον στο 17,1%, έναντι ελάχιστης εποπτικής απαίτησης 14,25%.

Όπως φαίνεται στο γράφημα της Moody’s, η Πειραιώς είχε συνολικό δείκτη επάρκειας κεφαλαίων 15,2%, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναντι εποπτικής απαίτησης 14,25%. Με τη συμφωνία με την Intrum, ακολούθως, ο δείκτης αυξήθηκε στο 16%, ενώ μετά και την έκδοση τίτλων Tier 2 ο δείκτης ανέβηκε στο 17,1% (με πράσινο χρώμα στο γράφημα απεικονίζεται η βασική κεφαλαιακή επάρκεια -δείκτης CET1- και με μπλε τα κεφάλαια δεύτερης διαβάθμισης -Tier 2).

Η έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος που θα έχει για την Τράπεζα Πειραιώς το νέο σχέδιο για τη μείωση των προβληματικών δανείων. Η επιβάρυνση του CAR από τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2020 θα είναι περίπου 180 μονάδες βάσης. Το deal με την Intrum και η νέα έκδοση καλύπτουν πλήρως αυτό το κόστος, αφού προσφέρουν αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, θα μειώσει το μεγάλο ποσοστό των NPEs μέσω δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων το 2020, συνολικού αριθμού 7 δισ. ευρώ.  Σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, η τράπεζα επιταχύνει τη μείωση των NPEs, με στόχο να διαμορφωθούν σε λιγότερο από 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.