Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

«Κόκκινα» στεγαστικά δάνεια: Δύο μήνες προθεσμία για ρύθμιση και μετά… πλειστηριασμοί

Δύο μήνες προθεσμία έχουν χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά να ρυθμίσουν τα δάνεια τους είτε απευθείας με την τράπεζα είτε μέσω της πλατφόρμας για να αποφύγουν το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της  κατοικίας τους.

Οι αριθμοί κόβουν την ανάσα, καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν 100.000 κατοικίες υπάρχει ενδεχόμενο να βγουν στο σφυρί.

Η κυβέρνηση ανησυχεί, για τον κοινωνικό αντίκτυπο μαζικών πλειστηριασμών, που θα «ακουμπάνε» τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία.

Ύστερα από 10 χρόνια ο νόμος Κατσέλη αποδείχθηκε ότι ναι μεν πρόσφερε προστασία σε πραγματικά αδύναμους» οικονομικά δανειολήπτες, ωστόσο αποτέλεσε και «ασφαλές» καταφύγιο για τους μπαταχτσήδες.

Την  ίδια ώρα  οι δανειολήπτες που ρύθμισαν τα δάνεια τους μέσω της πλατφόρμας του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα πρόσφερε προστασία σε 150.000 δανειολήπτες με δάνεια αμιγώς στεγαστικά ή επιχειρηματικά με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, είναι ελάχιστοι. Λιγότεροι από 1.000!!!

Αποδείχθηκε λοιπόν στην πράξη, πως ένας νόμος σωστός στη σύλληψη του –ο νόμος Κατσέλη (3846/2010)- που άνοιξε ομπρέλα προστασίας για χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι βρέθηκαν λόγω κρίσης σε οικονομικό αδιέξοδο, δημιούργησε ταυτόχρονα και συνθήκες «ασφυξίας» στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Διότι δεν έλαβε υπόψη του και δεν «μέτρησε» τις συνέπειες από την καθυστέρηση  στην απονομή της δικαιοσύνης.

Και έτσι ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε «ασφαλές» καταφύγιο για μεγάλη μερίδα «στρατηγικά» κακοπληρωτών, οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμο χρόνο… λόγω αυτών των καθυστερήσεων, καθώς οι δικάσιμοι προσδιορίζονται μέχρι το 2032….

Τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι στρατηγικοί κακοπληρωτές με στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ «κρύφτηκαν» στο νόμο Κατσέλη, την ώρα που 5 δισ. ευρώ ήταν τα στεγαστικά δανειοληπτών που βρέθηκαν πράγματι σε αδυναμία εξυπηρέτησης τους.

Και έτσι το περασμένο καλοκαίρι ήρθε ο νέος νόμος για  την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια και δίνοντας τη δυνατότητα να ρυθμιστούν και επιχειρηματικά δάνεια που είχαν υποθήκη πρώτη κατοικία.

Νόμος «αποτυχία» αφού ο αρχικός στόχος ήταν να μπουν στην πλατφόρμα και να ρυθμιστούν 120.000 με 150.000 δάνεια μέχρι το τέλος του 2019. Τελικά έχουν υπαχθεί λιγότεροι από 1.000 δανειολήπτες.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι οι  προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν φτάσει τις 924.

Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου. Ήδη, 437 δανειολήπτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 487 έχουν προθεσμία ένα μήνα για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το δεύτερο εξάμηνο του 2019  οι τράπεζες ρύθμισαν 43.400 δάνεια πελατών, συνολικού ύψους 3,2 δις ευρώ. Ενώ οι  εταιρείες διαχείρισης  ρύθμισαν άλλα 20.593 δάνεια, συνολικού ύψους 1,2 δισ ευρώ,  προσφέροντας στο 75% των δανειοληπτών και «κούρεμα» χρέους.

Το βέβαιο είναι ότι οι  πλειστηριασμοί από την 1η Μαΐου θα «ακουμπάνε» και τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία. Μέχρι τώρα υπήρχε μία άτυπη συμφωνία και δεν έβγαιναν σε πλειστηριασμό κατοικίες που η αξία τους ήταν μικρότερη από τις 80.000 ευρώ (ή και τις 100.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις). Αυτό πλέον δεν ισχύει. Οι πλειστηριασμοί θα είναι «σαρωτικοί», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Και είναι η τελευταία ευκαιρία όσοι πραγματικά θέλουν να σώσουν το σπίτι τους να ρυθμίσουν το δάνειο τους…διαφορετικά θα χάσουν την κατοικία τους, ακόμα και αν είναι η πρώτη και μοναδική…