Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Καραβίας (Eurobank): O δείκτης NPEs θα υποχωρήσει στο 9% το 2021 – Πιθανόν το 2023 η καταβολή μερίσματος

JP Morgan: Top pick η Εurobank μετά τα αποτελέσματα με τιμή στόχο τα 1,10 ευρώ

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Η τιτλοποίηση Mexico των 3,3 δισ. ευρώ θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ». Είμαστε έτοιμοι,  όπως είμασταν η πρώτη τράπεζα που εγκαινίασε και τον «Ηρακλή Ι» με το Cairo των 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank στην τηλεδιάσκεψη με τους διεθνείς αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020. Ενώ σημείωσε πως είναι πιθανό να  ξεκινήσει και πάλι η καταβολή μερίσματος το 2023…

Όπως είπε με την νέα τιτλοποίηση, ο δείκτης των NPE  θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9% φέτος, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας και στο 6% το 2022. Του χρόνου θα προσεγγίσουμε   τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον δείκτη  NPEs, με διψήφια απόδοση κεφαλαίου.

Ακόμα ο κ. Καραβίας σημείωσε πως ο δείκτης συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) διαμορφώνεται στο  16,3% και ο δείκτης CET1 στο 13,9%.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί  και σε «δραματική μείωση των προβλέψεων το 2022,  αλλά και απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων 10%

«Επομένως, μονοψήφιος δείκτης NPE φέτος, διψήφια απόδοση κεφαλαίων του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας και μάλιστα συμπλήρωσε πως όλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για να ξεκινήσει και πάλι η καταβολή μερίσματος, κάτι που θα συμβεί πιθανότατα το 2023.

Ακόμα ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 επισημαίνοντας πως η Eurobank άντεξε και είχε καλές επιδόσεις σε ένα έτος μοναδικών προκλήσεων.

-Τα  οργανικά προ προβλέψεων κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, είπε ο επικεφαλής της Eurobank, διαμορφώθηκαν στα 865 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,2%,  επιβεβαιώνοντας τη σημασία ενός διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου που περιλαμβάνει και δύο συστημικές τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη (δηλαδή σε Βουλγαρία και Κύπρο), καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων υψηλής απόδοσης σε ακίνητα.

Η τράπεζα πέρυσι προχώρησε σε εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που είναι κοντά σε  ρεκόρ δεκαετίας στην πιστωτική επέκταση.

Σε επίπεδο Ομίλου η  οργανική αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων ήταν  2,1 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ πέρυσι και ο λόγος  δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 79,1% (από 83,2% το 2019).

Διαβάστε επίσης:

H Eurobank εγκαινιάζει τον «Ηρακλή ΙΙ» με τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ

Eurobank: Στα €544 εκατ. εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη το 2020