Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Goldman Sachs: Βουτιά στα κέρδη λόγω GreenSky

Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

Κόντρα σε μία κερδοφόρα περίοδο για τους ανταγωνιστές της, η Goldman Sachs απογοήτευσε με τα αποτελέσματά της για το γ’ τρίμηνο του 2023, με τα κέρδη να υποχωρούν κατά 33%.

Ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,06 δισ. δολαρίων ή 5,47 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένα σε σχέση με πέρσι, που είχε παρουσιάσει κέρδη 3,07 δισ. δολάρια ή 8,25 δολάρια ανά μετοχή.

Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση κερδών για την τράπεζα. Η τιμή της μετοχής της Goldman έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% από το υψηλό  στα τέλη του 2021.

Οι προσπάθειες του CEO Ντέιβιντ Σόλομον να επεκταθεί στην καταναλωτική τραπεζική ήταν επιζήμιες για την τράπεζα, η οποία έχει χάσει μέσα σε διάστημα τριών χρόνων πάνω από 3 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς οφείλεται στην εταιρεία GreenSky, ένα fintech στοίχημα του Σόλομον, το οποίο ύστερα από τρία χρόνια, η τράπεζα την πούλησε σε κοινοπραξία επενδυτικών εταιρειών με επικεφαλής της Sixth Street Partners.

O Σόλομον ανέφερε ότι πλέον μετατοπίζεται το ενδιαφέρον της τράπεζας στην ανάπτυξη της διαχείρισης των περιουσιακών της στοιχείων.

Ούτε η πρωτοβουλία για επενδύσεις σε ακίνητα αποδείχθηκε μία επιτυχημένη κίνηση με την τράπεζα να επιβαρύνεται κατά 358 εκατ. δολάρια, μειώνοντας τα συνολικά έσοδα από τη μονάδα διαχείρισης πλούτου κατά 20% στα 3,23 δισ. δολάρια.

Πιο θετικά ήταν τα μηνύματα από την μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, όπου οι προμήθειες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στα 1,55 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσανθόπουλος (Alpha Bank): Κοινές οι προτεραιότητες μεταξύ τραπεζών και εταιρειών fintech

Bank of America: Αυξημένα κέρδη και έσοδα για το γ’ τρίμηνο του 2023

ΤΧΣ: Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Τράπεζα;