Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, παραβρέθηκε χθες στη γενική συνέλευση της Fairfax International στο Τορόντο και μιλώντας εκτίμησε πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και θα πετύχει ανάπτυξη 2,5-3% τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου της Fairfax για την πρόσφατη κατάρρευση της Credit Suisse στην Ευρώπη και γενικότερα για τις τράπεζες ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι: «Έχω δει στην καριέρα μου πολλές κρίσεις, αλλά και πολύ σοβαρότερες, όπως την κρίση χρέους στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2017. Σήμερα η Eurobank βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της, τα τελευταία 15-20 χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Eurobank θα κινηθεί ανοδικά κατά 13% την τριετία 2023-2025, η πιστωτική επέκταση κατά 7% ετησίως, ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει στην επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, και θα διανείμει μέρισμα για το 2024 το 25% των κερδών.

«Είχαμε μια φανταστική χρονιά σε όρους κερδοφορίας και η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής (ΤΒV) αυξήθηκε κατά 20% σε 1,70 ευρώ κυρίως λόγω της οργανικής κερδοφορίας και ορισμένων one – off συναλλαγών» ανέφερε ο κ. Καραβίας για τα αποτελέσματα που πέτυχε η τράπεζα το 2022.

Ο CEO της Eurobank εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ακόμα πρόσθεσε πως η υψηλή απόδοση της τράπεζας θα συνεχιστεί καθώς τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε 0,22 ευρώ από 0,18 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 22%.

Σημείωσε πως τα έσοδα της Eurobank ενισχύονται από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι καταθέσεις είναι διαφοροποιημένες, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει σταθερή.

Περαιτέρω, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί από 10% σε 13% προσθέτοντας 200 μονάδες βάσης στα κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πιστωτική επέκταση κατά 7% ετησίως, αλλά και να ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες ώστε να επιβραβευθούν οι μέτοχοι.

Στόχος της τράπεζας είναι η επαναγορά των μετοχών –ποσοστό 1,4%- που κατέχει το ΤΧΣ, όπως και η διανομή μερίσματος του 25% των κερδών το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Το «πάρτι» με υπεραξίες 3,74 δισ. στις τράπεζες και γιατί η μετοχή της Πειραιώς είναι η πιο hot στην αγορά