Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Στα €345 εκατ. τα κέρδη το γ’ τρίμηνο

Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ

Αυξημένα κέρδη ύψους 345 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το γ’ τρίμηνο. Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση στις καταθέσεις, αλλά και στα κόκκινα δάνεια, καθώς επηρεάστηκε από τις περιορισμένες τραπεζικές εργασίες, εξαιτίας των capital controls. Σε αυτό συνέβαλε και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας το γ΄τρίμηνο.

Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων τριμήνου έχουν ως εξής: 

Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πίεση στα εγχώρια έσοδα λόγω της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων

-O δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 διαμορφώθηκε στο 9,6% , αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

– Η αρνητική επίπτωση από την υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας αντισταθμίστηκε από τη μείωση του σταθμισμένου Ενεργητικού ύψους €2,2 δισ. (συμπεριλαμβανομένης της απομόχλευσης στην Ελλάδα) και τη δημιουργία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους €0,5 δισ. (σχετιζόμενη με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις)

– Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για πώληση του 100% της Finansbank, η σχετιζόμενη φήμη και πελατεία (goodwill) ύψους €1,05 δισ. αποσβέστηκε μερικώς (€0.65 δισ.) – καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών στο 73% στην Ελλάδα και στο 72% σε επίπεδο Ομίλου, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου

– Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε σε €766 εκατ. τον Ιούλιο, ως άμεσο αποτέλεσμα της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας. Άμεση αναστροφή της τάσης κατά τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (καθαρή μείωση δανείων σε καθυστέρηση συνολικού ύψους €360 εκατ.)

– Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,8% από 32,1% κατά το Β΄ τρίμηνο, επηρεαζόμενος επίσης από την απομόχλευση δανείων (60 μ.β.)

– Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non performing exposures – NPEs) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, σε 53% κατά το γ’ τρίμηνo.