Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος): Ολοκλήρωσε την πώληση του project Starlight – Στο 3,4% ο δείκτης NPLs

Oliver Gatzke, CEO Ελληνικής Τράπεζας

Oliver Gatzke, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής - Ελληνική Τράπεζα

H Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Ltd ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και για την πώληση της APS Debt Servicing Cyprus Ltd.

Η συμφωνία πακέτο περιλαμβάνει (α) την τιτλοποίηση ΜΕΧ ύψους περίπου €1,32 δις[1] (το «Χαρτοφυλάκιο Starlight») και (β) την πώληση της πλατφόρμας της Τράπεζας, APS Debt Servicer, στην Oxalis Holding S.A.R.L. («Oxalis»), την οποία οντότητα διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Pacific Investment Management Company LLC («PIMCO»).

Η Συναλλαγή αποτελείται από:

Κύρια σημεία Συναλλαγής:

Α) Σημαντική μείωση κινδύνου με τον προσαρμοσμένο δείκτη ΜΕΧ (εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ) να μειώνεται σε περίπου 3,4%

Β) Θετική επίδραση ύψους περίπου 15μ.β. για το Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1)

Γ) Μακροπρόθεσμη συνεργασία για τη διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου ΜΕΧ της Τράπεζας

Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και υπόκειται σε όλες τις εγκρίσεις και συναινέσεις από εποπτικές αρχές καθώς και τις αρχές ανταγωνισμού.  Η Συναλλαγή είναι με βάση την αρχή ίσων αποστάσεων (arm’s length) και είναι το αποτέλεσμα ανταγωνιστικής διαδικασίας δύο φάσεων με σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.  Σημειώνεται ότι η Poppy S.A.R.L., η οποία κατέχει 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ανήκει σε επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζεται η PIMCO.

Δήλωση Oliver Gatzke, Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή Ελληνικής Τράπεζας:

Η μετασχηματιστική αυτή συναλλαγή αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για αντιμετώπιση των ΜΕΧ της Τράπεζας.  Η συναλλαγή αυτή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από τα ΜΕΧ στον ισολογισμό της Τράπεζας, μειώνοντας τον προσαρμοσμένο δείχτη ΜΕΧ σε 3,4%.  Η συναλλαγή επιτεύχθηκε με θετική επίδραση στα κεφάλαια ενώ η συμμετοχή της Τράπεζας στη χρηματοδότηση των Ομολογιών Υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας θα της εξασφαλίσει επιτοκιακά έσοδα για τα επόμενα χρόνια.  Έχουμε επίσης επιτυχώς συμφωνήσει την πώληση της APS Debt Servicer.  Με τη συμφωνία αυτή και με την πώληση του χαρτοφυλακίου ΜΕΧ, επικεντρωνόμαστε στους στρατηγικούς μας στόχους για ανάπτυξη και μετασχηματισμό της Τράπεζας προς όφελος των πελατών, των υπαλλήλων και των μετόχων της.

Οι Barclays Bank PLC ενεργώντας μέσω της Επενδυτικής τους Τράπεζας («Barclays») ενήργησαν ως οι Επικεφαλής Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της Τράπεζας και οι Αποκλειστικοί Διαμεσολαβητές Τιτλοποίησης.  Οι PricewaterhouseCoopers ενήργησαν ως οι Τεχνικοί Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι Υποστήριξης.  Οι Allen & Overy LLP και οι Clifford Chance LLP παρείχαν συμβουλές ως προς τα διεθνή νομικά ζητήματα και οι Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ ως προς τα Κυπριακά νομικά ζητήματα.

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Project Starlight βρίσκονται σε παρουσίαση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, www.hellenicbank.com , στην ενότητα Σχέσεις Επενδυτών.

Διαβάστε επίσης:

HSBC για ελληνικές τράπεζες: Upside έως 39% δίνουν οι νέες τιμές στόχοι – Top pick η Eurobank, ανεβαίνει ο πήχης για ΕΤΕ

Μελέτη ΕΥ και Τράπεζας Πειραιώς: Ο ελληνικός Αγροδιατροφικός τομέας αντιμέτωπος με προκλήσεις και ευκαιρίες